Beyler selam, başım 2015 model Opel Astra J kasa 1.4 Turbo (134.000 kmde, A14NET motor) aracımın soğutma sistemiyle fena dertte. Yaklaşık iki hafta önce sabah işe giderken ekranda birden Motor Aşırı Isındı, Klimayı Kapatın uyarısı belirdi. Hemen sağa çektim ama hararet göstergesi 90da çakılı duruyordu. Kaputu açtım, fan adeta uçak motoru gibi son hızda bağırarak çalışıyordu. OBD cihazını bağladığımda ise P0597 hata koduyla karşılaştım, yani bariz bir şekilde Opel Astra J kasa termostat arızası uyarısı veriyordu.
Hemen bizim sanayideki Opelci usta arkadaşa götürdüm. İlk başta sıcaklık sensörü soketinde oksitlenme olmuştur, akım geçmiyordur dedi. Soketi temizleyip hata kodunu sildik ama aradan iki gün geçmeden lamba yine yandı. Sonra termostatın üzerindeki elektrikli ısıtıcı rezistansın bozulduğunu söyleyip yan sanayi bir termostat taktı. Ancak dün akşam otobanda giderken araba yine aynı hatayı verdi ve kendini korumaya alıp çekişten düştü. Kaloriferi açıyorum içerisi buz gibi üflüyor, fan ise kontağı kapatsam bile 5 dakika daha deli gibi dönmeye devam ediyor.
İşin garibi, yedek su deposunun borularını ellediğimde üst boru sıcakken radyatöre giden alt boru buz gibi kalıyor. Yani bu meret mekanik olarak da açmıyor galiba. Acaba termostat gövdesi üzerindeki selenoid valf beyinden tetikleme mi almıyor yoksa sigorta kutusunda bir röle mi takılı kaldı? Aramızda bu Opel Astra J kasa termostat arızası olayını yaşayıp kesin çözüm bulabilen var mı? GM marka orijinal parça mı almalıyım yoksa sorun başka bir yerde mi, tecrübeli arkadaşlar bir el atsın.