Geçen ay piyasa fiyatının biraz altına denk geldi diye bütçeme uygun 2014 model, 165.000 kmde Opel Astra 1.4 Turbo aldım. Alırken aracın pert kayıtlı olduğunu biliyordum, kaporta kozmetiği fena durmuyordu ve motor şanzıman ikilisi düzgün hissettirdiği için çok önemsemedim. Ancak aracı aldıktan iki hafta sonra araçta garip elektrik arızaları baş gösterdi. Gösterge panelindeki lambalar kendi kendine yanıp sönüyor, araba bazen marş basmıyor. Sanayideki elektrikçi ustaya götürdüm, sigorta kutusunu söktü ve daha önceki kazasından dolayı su alma kaynaklı feci şekilde oksitlenme başladığını söyledi. Bu oksitlenme yüzünden ABS beyni de düzgün beslenemiyormuş ve arada sırada iletişim hatası veriyormuş. Üzerine bir de oksijen sensörü arıza kodu verdi, motor rölantide sarsıntılı çalışıyor.
Usta şimdi komple tesisatı elden geçirecek, oksitlenen yerleri temizleyip gerekirse sigorta tablasını değiştirecek. Bu masrafları yaptıktan sonra arabayı uzun süre sorunsuz kullanmak istiyorum ama kafamda büyük bir soru işareti var. Malum, yollarda ne olacağı belli olmaz ve olası bir kaza durumunda kendimi güvenceye almak istiyorum. Fakat çevremdeki herkes farklı bir şey söylüyor. Kendi sigortacım pert kayıtlı araç kasko yapılır mı soruma net bir cevap veremedi; bazı firmaların çok yüksek primlerle veya %50ye varan muafiyetlerle onay verebileceğini, bazılarının ise pert arabayı doğrudan sistem dışı bıraktığını söyledi.
Şu an hem sanayideki bu elektrik tesisatı ve beyin tamiriyle uğraşıyorum hem de bu sigorta meselesini çözmeye çalışıyorum. Aramızda daha önce pert kayıtlı araç kasko yapılır mı konusunu bizzat tecrübe etmiş, ağır hasar kayıtlı aracına sorunsuz kasko yaptırabilmiş olan var mı? Hangi sigorta şirketleri bu tarz araçlara daha makul primler çıkartıyor ve poliçe yaptırırken nelere dikkat etmem gerekiyor? Değerli tecrübelerinizi ve yönlendirmelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.