2012 model Ford Focus 1.6 TDCi arabam var, şu an 185.000 kmde. Son 1 aydır arabanın ön sol tarafından acayip can sıkıcı bir ses gelmeye başladı. Özellikle parke taşlı yollara girdiğimde ya da hafif tümseklerden yavaşça geçerken alt taraftan lok lok diye, sanki bir metal boştaki başka bir metale vuruyormuş gibi bir lokurtu duyuyorum. Düz asfaltta yüksek hızla giderken hiçbir şey yok ama ne zaman yoldaki küçük bir yamaya veya çukura denk gelsem o sinir bozucu tıkırtı kabinin içine kadar geliyor. Kendi kendime teşhis koymaya çalışıyorum ama tam olarak Z rotu sesi nasıl olur, bendeki bu lokurtu ondan mı kaynaklanıyor bir türlü emin olamadım.
Geçen hafta bizim sanayideki rot-balansçıya götürdüm arabayı. Usta arabayı lifte kaldırdı, levye ile ön takımı biraz kurcaladı. Bana Amortisör takozu sağlam görünüyor, salıncak burçlarında da aşırı bir yıpranma yok ama viraj demiri burcu ve Z rotları hafiften koyvermiş kendini, değişmesi gerekebilir dedi. Tabii o ara dükkan çok yoğundu, çok detaylıca sorup da ustayı darlamak istemedim. Aracın ABS sensörü kablosunun oralara falan da baktı, herhangi bir sürtme veya oksitlenme var mı diye ama mekanik bir durum olduğunu söyledi. Birkaç farklı kaynakta okuduğuma göre bu parça bozulduğunda sadece ince bir tıkırtı yaparmış ama bendeki ses bayağı tok bir lokurtu şeklinde geliyor.
Bir de işin garip tarafı, direksiyonu sağa sola hızlı hızlı çevirdiğimde veya araç sabitken durduğu yerde direksiyonu kırınca hiçbir ses gelmiyor. Sadece ve sadece kasis geçişlerinde ve stabilize, bozuk yollarda bu durum var. Parçacıya sordum, yan sanayi Z rotu için ucuz fiyat çekti ama orijinal almazsam 2 ay sonra yine aynı sesi yapar diye korkuyorum. Daha önce bu sıkıntıyı yaşayıp nokta atışı çözen var mı? Gerçekten Z rotu sesi nasıl olur, bu sesin karakteristiği tam olarak nedir? Tecrübeli ustalar veya bu durumu daha önce yaşamış olanlar bir yol gösterirse çok sevinirim.