Geçen hafta otobanda normal hızda, 110-120 km/s civarı giderken önüme çıkan tırı sollamak için gaza biraz yüklendim. Araç birden silkeledi, arkasından ekranda o meşhur sarı renkli BMW 320i f30 tahrik uyarısı belirdi. Tahrik. Tam tahrik gücü mevcut değil. Servisinize başvurun yazısını görünce zaten başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Araba 2014 model, orijinal 142.000 kmde, gözüm gibi baktığım N13 motorlu F30. Bu arıza çıktığı andan itibaren araba resmen gitmez oldu, turbo devre dışı kaldı sanki, 3000 deviri geçmiyor ve gaz yemiyor. Sağa çekip kontağı kapatıp açınca uyarı gidiyor ama biraz sıkıştırıp dip gaz yapınca hemen arkasından yine aynı hatayı veriyor.
Hemen ertesi gün tanıdık bir BMW özel servisine götürdüm. Bilgisayara bağladıklarında şarj basıncı kontrolü: basınç çok düşük arıza kodunu aldık. Usta ilk başta kronik diyerek wastegate boşluğundan şüphelendi ve turbonun oraya baktı ama orada belirgin bir boşluk göremedi. Sonrasında turbo basınç kontrolünü sağlayan elektrovana (basınç dönüştürücü valf) bozulmuş olabilir dedi. Bir de bu araçlarda oksijen sensörü veya ateşleme bobini sıkıntısı da bu uyarıyı tetikliyormuş. Kafam çok karıştı; usta bunu sırayla deneyeceğiz, önce vanayı değiştiririz, geçmezse turbocuya göndereceğiz diyor ama deneme yanılma yoluyla boş yere masraf etmek istemiyorum.
Daha önce bu BMW 320i f30 tahrik uyarısı sorununu yaşayıp nokta atışı çözüme ulaşan var mı? Özellikle N13 motorlarda bu arızayı bobin-buji setinden mi yoksa direkt turbo selenoid valfinden mi yaşıyoruz? Araba rölantide çalışırken herhangi bir titreme veya sarsıntı yapmıyor, o yüzden ateşlemeden ziyade bana da turbo basınç hattında veya bir vakum kaçağında sıkıntı var gibi geliyor. Tecrübeli arkadaşlardan veya bu işin piri ustalardan acil akıl vermelerini bekliyorum, şimdiden teşekkürler.