Geçen akşam bizim 2015 model BMW 320i ED (araç şu an 142.000 kmde) ile otobanda 110-120 civarı tatlı tatlı akarken birden gösterge panelinde kırmızı renkli lastik basınç uyarısı yandı. Bizim araçlarda malum, TPMS sensörü direkt ABS beyni üzerinden tekerlek devrini okuyup hata veriyor. Sağa çekip cebe girdim, hemen aşağı inip kontrol ettim ama dışarıdan bakınca lastikte sıfır inme var, taş gibi duruyor. Sonradan aklıma geldi, aracın altındaki lastikler patlasa da giden cinsten sert yanaklı lastiklermiş. Eve kadar yavaş yavaş, 60-70 km hızı geçmeden tıngır mıngır geldim ama kafam acayip bulandı. Ertesi gün bizim buradaki sanayideki bir lastikçiye götürdüm, jant faturası falan zarar görmüş mü diye baksınlar diye jantı söktürdüm. Usta lastiği makinaya bağlayıp incelemeden direkt Abi bu yama tutmaz, yenisini alacaksın diye kestirip attı. İçime bir kurt düştü, sanki bana sıfır lastik satmak için bahane arıyor gibi geldi.
İnternette biraz araştırma yaptım ama herkes kafasına göre bir şey yazmış, kafam iyice çorba oldu. Forumdaki tecrübeli arkadaşlara sormak istedim; gerçekten bu Run flat lastik nedir tamir edilir mi yoksa en ufak çivide direkt çöp mü oluyor bu meret? Bizim lastiğin yanağında veya jant kenarında herhangi bir yarılma, sürtme izi, balon yapma veya deformasyon yok. Sadece taban kısmında, dişlerin tam ortasında ufak bir akıllı vida girmiş, oradan çok yavaş bir şekilde hava kaçırıyor. Basınç sibobu ve etrafındaki oksitlenme durumunu da kontrol ettik, orada bir kaçak yok. Eğer tamir oluyorsa İstanbul Anadolu yakasında bu işi hakkıyla yapacak, TPMS sensörüne ve jant kenarlarına zarar vermeden mantar yama yapabilecek düzgün bir esnaf tanıyan var mıdır? Yoksa ustanın dediğine uyup durduk yere çift olarak dünya para verip sıfır lastik mi alacağız, yol gösterirseniz çok sevinirim.