Bizim emektar 2016 model Ford Focus 1.5 TDCI aracın (şu an 145.000 kmde) üstündeki yazlıklar iyice sertleşti, artık miladını doldurdu. Geçen gün hafif yağmurlu havada ani fren yapmam gerekti, araba durmak yerine kızakladı resmen. Göstergede hemen ESP sensörü ışığı yanıp sönmeye başladı, arkasından ABS beyni devreye girdi ama durana kadar akla karayı seçtim. Lastiklerin diş derinliği fena durmuyor ama hamuru sertleştiği için yol tutuşu sıfıra inmiş. Sanayideki rot-balansçı ustama gösterdim; ön takımda, salıncaklarda veya aks kafasında bir sıkıntı olmadığını, sorunun tamamen lastiklerin özelliğini yitirmesinden kaynaklandığını söyledi. Hatta janttaki lastik basınç sensörü de bazen yanlış uyarı veriyor, usta onun da lastiklerin dengesiz aşınmasından ve taban bozukluğundan kaynaklanabileceğini belirtti.
Yılda en fazla 10-12 bin km yol yapıyorum, genelde şehir içindeyim ve çok ağır kış şartları olmayan bir bölgede yaşıyorum. Bu yüzden her sene kışlık-yazlık lastik sök-tak derdiyle, otel masrafıyla uğraşmak istemiyorum. Forumda güncel tecrübesi olan arkadaşlardan 4 mevsim lastik tavsiyesi ve yorumları bekliyorum. Özellikle ıslak zeminde fren mesafesi iyi olan, ABSyi zırt pırt devreye sokup pedalı titretmeyecek ve yakıt tüketimini çok yukarı çekmeyecek bir model arıyorum. Aklımda Michelin CrossClimate 2, Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 veya biraz daha bütçe dostu Falken AS210 modelleri var.
Daha önce bu ebatlarda (205/55 R16) bu saydığım modelleri tecrübe eden var mı? Özellikle virajlarda savurma yapıyor mu, sıcak yaz günlerinde ses yapıyor mu merak ediyorum. Kullanıcı deneyimlerinizi ve güncel 4 mevsim lastik tavsiyesi ve yorumları detaylarını paylaşırsanız çok sevinirim, ona göre bu hafta içi siparişi geçip rot ayarı yaptırarak yeni lastikleri taktıracağım.