Beyler illallah ettim artık, bendeki 2011 model Opel Astra 1.3 CDTI Easytronic (240.000 kmde) resmen ömrümü yedi, parayı yuttu ama yine de doymadı. Geçen hafta otobanda 110-120 ile giderken araba birden yığıldı, gaz yememeye başladı, motor arıza lambası yandı ve araç kendini korumaya (limp moda) aldı. Sağa zor attım kendimi. Sanayideki usta bilgisayara bağladı, MAP sensörü arızası ve EGR valfi tıkanıklığı var dedi. Tamam dedik, söktük, temizlettik, sensörü değiştik ama iki gün geçmeden bu sefer de şanzıman arıza lambası yandı. Başka bir oto elektrikçiye götürdüm; motorun altındaki kablo tesisatında ve sigorta kutusu girişlerinde kronik oksitlenme olduğunu, bu yüzden şanzıman beyni ile motor beyninin haberleşemediğini söyledi. Dünyanın parasını harcadım, her kafadan bir ses çıkıyor, sanayi köşelerinde rezil olmaktan bıktım usandım.
Bu arabayı en kısa sürede elden çıkarıp kurtulacağım, artık sanayide usta nazı çekecek dermanım kalmadı. Beni ayda yılda bir sadece periyodik yağ bakımı için sanayiye uğratacak, kronik elektrik veya mekanik sıkıntısı olmayan, dertsiz tasasız bir araç arıyorum. Cebimdeki bütçeyle başımı ağrıtmayacak, piyasası hızlı olan 500 bin 700 bin TL arası alınacak arabalar hangileridir? Bu fiyat aralığında özellikle elektrik ve kablo tesisatı sağlam olan, kronik kronik arıza lambası yakmayan ve yedek parçası bütçeyi yormayacak ne tavsiye edersiniz?
Aslında aklımda Japon grubundan Toyota Corolla veya Honda Civic var ama bu piyasada temizini, kilometresi uçmamış olanını bulabilir miyim emin değilim. Yılda en fazla 10-15 bin kilometre yol yapıyorum, o yüzden dizel motor belasına bir daha kesinlikle bulaşmak istemiyorum; düz atmosferik benzinli veya LPGli modeller önceliğim. Sizce bu piyasa koşullarında sorunsuz sürüş odaklı 500 bin 700 bin TL arası alınacak arabalar listesi yapsak, başımı ağrıtmayacak en mantıklı ve en sağlam model hangisi olur? Sanayi yüzü görmek istemeyen bu kardeşinize bir yol gösterin, tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.