Bizim emektar 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an 185.000 kmde) dün akşam yolda bırakıyordu az kalsın. E-5te seyir halindeyken önce kadrandaki kırmızı akü lambası göz kırpmaya başladı, ardından farların gücü gözle görülür şekilde düştü. Kadranın ışıkları hafiften soldu, ABS lambası falan yandı söndü, en son teyp kendi kendine kapandı. Kenara çekip stop ettim, tekrar marşa bastığımda ise sadece tık sesi geldi, motor dönmedi bile. Akü daha altı aylık yeni akü, yani sıkıntının aküden olmadığını biliyorum. Belli ki yolda giderken araba aküden yedi ve şarj kesildi. İnternette araştırırken alternatör şarj etmiyor belirtileri başlıklarına denk geldim, bendeki durum birebir buradaki senaryolara uyuyor.
Bugün çekiciyle sanayiye, bizim elektrikçi Nuri Ustaya çektik arabayı. Multimetreyi akü kutup başlarına bağladık, araba çalışmazken 11.8 Volt gösteriyor. Takviyeyle ucu ucuna çalıştırdık, gaza bastığımız halde değer 12 Voltun üzerine bir türlü çıkmıyor; normalde 14 Volt civarı olması lazım biliyorsunuz. Usta hemen alternatörü söktü, masaya yatırdı. İçini açtığında alternatör kömürleri neredeyse tamamen bitmiş dedi. Ancak sadece kömürle kurtarır mıyız emin değilim, çünkü diyot tablası üzerinde de hafif bir kararma ve oksitlenme var gibi duruyor.
Usta, şarj dinamosunun arkasındaki konjektör parçasının da ömrünü tamamlamış olabileceğini, revizyonun uzun ömürlü olmayacağını ve direkt komple şarj dinamosunu değiştirmem gerektiğini söyledi. Komple yeni parça için de dünya para istiyorlar. Merak ettiğim şu; bu alternatör şarj etmiyor belirtileri ortaya çıktığında illa komple değişim mi gerekir, yoksa sadece konjektör ve diyot tablası değişimiyle bu işi daha ucuza çözebilir miyiz? Bir de sigorta kutusundaki ana şarj sigortasını veya şase kablosunu kontrol ettirmeli miyim? Başına gelen, sanayide komple değişim yerine revizyon yaptırıp randıman alan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.