2015 model 1.6 TDI DSG şanzıman Passat kullanıcısıyım, araç şu an 185.000 kmde. Geçen ay otobanda giderken birden araç çekişten düştü, göstergede yay işareti yanıp sönmeye başladı ve motor koruma moduna geçti. Kenara çekip stop ettim, tekrar çalıştırdığımda motor acayip sarsıntılı çalışıyordu. Ertesi gün sabah erkenden sanayinin yolunu tuttum. Bilgisayara bağladığımızda EGR valfi konumlandırma hatası verdi. Usta bunu temizleriz kurtarır dedi, söktü temizledi güya. Düzeldi diye aldım arabayı ama iki gün geçmeden bu sefer de motor arıza lambası yandı. Tekrar dükkana girdiğimizde bu kez map sensörü arızası dediler, soketlerde oksitlenme tespit edildi falan filan diyerek yine bir dünya masraf çıkardılar. Arabadan resmen soğudum, her sabah marşa basarken acaba bugün ne arıza verecek diye düşünmekten psikolojim bozuldu.
Sanayideki ustaların deneme yanılma yöntemiyle parça değiştirmesinden, her gidişimde binlerce lira bayılmaktan artık illallah ettim. Bu arabayı bu haliyle veya yaptırıp en kısa sürede satacağım. Yılda ortalama 18-20 bin kilometre yol yapıyorum ve bunun büyük kısmı İstanbul şehir içi yoğun trafikte geçiyor. Yeni bir araç arayışına girdim ama dizele olan güvenim bu son olaylardan sonra sıfıra indi. Kafam o kadar karışık ki, sorunsuzluk ve uzun vadeli kafa rahatlığı açısından dizel mi benzinli mi hibrit mi almalı bir türlü işin içinden çıkamıyorum.
Yine dizel alsam biliyorum ki DPF dolacak, enjektör işemesi yapacak, kurum bağlayacak. Benzinli baksam bu sefer yakıt tüketimi şehir içinde beni üzecek mi diye korkuyorum. Son dönemde hibrit teknolojisi çok övülüyor ama onun da batarya ömrü, yarın bir gün garantisi bittiğinde çıkaracağı beyin arızaları ve Türkiyedeki usta kalitesi beni ciddi derecede düşündürüyor. Benim durumumda olan, sanayiden dili yanmış ve sadece sorunsuz bir şekilde binip periyodik bakımını yaptırıp geçmek isteyen birisi hangi motor seçeneğine yönelmeli? Tecrübeli arkadaşlardan acil akıl fikir bekliyorum.