Beyler selam, kafayı sıyırmak üzereyim, tecrübeli arkadaşlardan acil yardım bekliyorum. Bizim 2014 model Volkswagen Caddy 1.6 TDI (şu an tam 220.000 kmde) geçen ay yolda giderken birden çekişten düştü, arkadan da kara duman atmaya başladı. Ekranda yay işareti ve motor arıza lambası yanınca hemen bizim sanayideki tanıdık ustaya çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, EGR valfi kurum bağlamış, konum sensörü arızası veriyor. DPF de dolmuş, usta rejenerasyon falan artık bunu kurtarmaz dedi. Bana temizinden EGR ve DPF iptali yapalım, yazılımla beyinden de kapatalım, araba nefes alsın, bir daha da bu dertle uğraşmazsın dedi. Kafama yattı, tamam dedik. Yazılımla motor beyni güncellendi, mekanik olarak da parçaların içini boşaltıp boru çektiler. Araba gerçekten canavar gibi oldu, çekişi acayip fark etti.
Ama şimdi asıl büyük karın ağrısı başladı. Önümüzdeki hafta muayene sırası aldım ve internette gezinirken EGR ve DPF iptali muayene sorunu başlıklarını görünce içime acayip bir kurt düştü. Kimi forumda yazmış istasyon müdürü egzoz muayenesinde duman analizörüne sokuyor, değerler yüksek çıkınca direkt ağır kusur yazıp bırakıyor, kimi de diyor ki egzoz pulunu dışarıda özel istasyonda alırsan TÜV Türkte sadece fiziki kontrol yapıyorlar, kaynak izini görmezlerse sorunsuz geçiyor. Kafam çorba oldu resmen. Bizim usta parçaların dış kutusunu ellemedi, sadece içini boşaltıp kaynakladı. Yani dışarıdan gözle bakınca fiziki bir işlem yapıldığı pek anlaşılmıyor ama egzoz duman değerleri her türlü ele verir diye korkuyorum.
Bir de işin elektronik boyutu var tabii; egzoz gazı sıcaklık sensörü ve fark basınç sensörü falan hala egzoz hattının üzerinde takılı duruyor ama yazılımla iptal edildiği için beyin bunlardan sinyal okumuyor. TÜV istasyonundaki teknisyenler OBD soketine cihazı bağlayıp hata kodlarına ve emisyon geçmişine bakınca bu iptal durumunu anlar mı? Oksijen sensörü falan sistemde aktif gözüküyor mu onu da bilmiyorum. Yakın zamanda bu şekilde muayeneye girip kalan ya da sorunsuz geçen var mı aranızda? Varsa neye dikkat etmem lazım, muayene öncesi egzoz pulunu dışarıdan mı alayım? Şimdiden cevap yazan herkese çok eyvallah.