Kış geldi, bizim emektar 2013 model 165.000 kmdeki Opel Astra J 1.4 Turbo yine yapacağını yaptı. Yaklaşık iki hafta önce havalar iyice soğuyunca fark ettim; sabahları arabayı çalıştırıp motor sıcaklığı 90 dereceye gelse bile içeriye bir türlü sıcak hava vermiyor. Klimayı dijital panelden en yüksek dereceye (Hi konumuna) getiriyorum, fan son hızda dönüyor ama kalorifer ısıtmıyor ılık üflüyor. Torpidonun hemen arkasından tıkır tıkır bir ses geliyor, sanki bir şeyler takılıyor ya da tam dönemiyor gibi ama sonuç hep aynı. Ne yaptıysam o eski fırın gibi sıcaklığı alamıyorum, arabanın içinde montla oturur hale geldik.
Geçen cumartesi sanayideki bizim her zamanki ustaya gösterdim. Kaputu açıp hortumları kontrol etti; kalorifer radyatörüne giren ve çıkan hortumların ikisi de sıcak, yani devirdaimde sorun yok gibi duruyor dedi. Bilgisayara bağladık, termostat düzgün açıp kapatıyor, motor sıcaklık sensörü değerleri de normal görünüyor. Usta, kalorifer yönlendirme valfi veya klape motorunun dişlisinin kırılmış olabileceğini söyledi. Eğer klape motoru havayı yönlendiremiyorsa soğuk havayla sıcak havayı karıştırıp böyle ılık üfler diyor. Ama göğsü komple sökmek gerekebilir deyince açıkçası gözüm korktu, elletmek istemedim.
Başka bir elektrikçiye daha gösterdim, o da klima kontrol beyni üzerinde bir oksitlenme ya da sigorta kutusunda bir temassızlık olabileceğini, klapeye giden sinyali kesebileceğini belirtti. Başına daha önce böyle bir durum gelen var mı? Kalorifer ısıtmıyor ılık üflüyor şikayetiyle gidip komple göğsü söktürmeden, sadece bu yönlendirme valfi veya sensör değişimiyle işi çözen oldu mu? Yoksa doğrudan kalorifer peteğini makineyle temizletmeli miyim? Fikirlerinizi bekliyorum, donuyoruz resmen.