Beyler başım dertte, acil tecrübeli arkadaşların yönlendirmesine ihtiyacım var. Araç 2013 model Volkswagen Golf 7 1.6 TDI Comfortline, şu an 210.000 kmde. Geçen hafta muayene öncesi akşam saatlerinde rutin çevirmeye girdim, polis arkadaki 3 numara koyu filmlere kafayı taktı. Ceza yazacaktı, abi gözünü seveyim muayeneye gireceğim zaten, hemen söktüreceğim falan filan derken söz verip cezadan zor yırttım. Eve gelince sinirden kafam attı, internetten cam filmi yasak mı cezası ne kadar diye araştırma yaparken cezaların uçtuğunu görünce sanayiye gitmeden kendim sökmeye karar verdim. Fön makinesiyle ısıtmadan, paldır küldür arkadan çekerek sökmeye girişince arka cam rezistans çizgilerini komple kopardım sanırım. Şu an arka cam buğu çözücü düğmesine bastığımda ışık yanıyor ama kesinlikle ısıtma yapmıyor. Bagaj panelindeki sigorta kutusuna baktım, rezistansın bağlı olduğu sigorta sağlam duruyor ama camdaki çizgilerde fiziksel kopukluklar net görünüyor.
Bu rezistans faciası yetmezmiş gibi, ön sağ kapıdaki filmi sökerken de başıma iş açtım. Filmin ucu cam fitilinin içine sıkışmıştı, ben de sabırsız davranıp camı zorlayarak aşağı indirmeye çalıştım. O esnada içeriden çıtırtı diye sert bir plastik sesi geldi. Şimdi sağ cam ne aşağı iniyor ne yukarı çıkıyor. Düğmeye bastığımda cam kaldırma motoru içeriden tık tık ses yapıyor, elektrik geliyor ama camda milim hareket yok. Bugün sanayide tanıdık bir elektrikçiye gösterdim; usta kapı döşemesini sökmeden kabaca baktı ve konfor beyni elektriği kesiyor olabilir, sıkışma sensörü arızalanmış ya da cam motorunun plastik dişlisini kırmışsın, soketlerde de oksitlenme var dedi. Doğrudan mekanizma ve motor değişecek diyerek benden ciddi bir işçilik ve parça parası istiyor.
Kafayı sıyırmak üzereyim, durduk yere dünya masraf çıktı. Bu arka cam rezistans çizgileri iletken boyalarla falan tamir edilebilir mi, yoksa arka camı komple değiştirmek zorunda mı kalacağım? Bir de kapı içindeki cam motoru ve sıkışma sensörü arızası için çıkma parça mı bakmalıyım, yoksa yan sanayi sıfır mekanizmalar iş görür mü? Son olarak, güncel mevzuata göre cam filmi yasak mı cezası ne kadar tam net bilgisi olan var mı? Eğer cezalar çok yüksek değilse boşu boşuna panik yapıp arabayı mahvetmişim valla, çok pişmanım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.