Geçen hafta ikinci el temiz diye koştur koştur gidip 2016 model Volkswagen Passat 1.6 TDI DSG şanzıman bir araç aldım, kmsi daha orijinal 142.000deydi. Alırken de büyük bir şehirde kurumsal ve bilindik bir firmada en ful paket detaylı ekspertiz yaptırdım. Rapora göre motor şanzıman canavar gibiydi, sadece ufak tefek kozmetik kusurlar ve iki parça boya yazıyordu. İçim rahat şekilde satışı aldım, memlekete dönerken otobanda birden ekranda şanzıman hata uyarısı verdi ve araç kendini korumaya aldı. Gaza basıyorum devir yükseliyor ama araba gitmiyor, vites geçişlerinde de acayip bir vuruntu ve sarsıntı başladı. Hemen sağa çektim, kontağı kapatıp biraz bekleyip açınca düzeldi ama eve gelene kadar korkudan canım burnuma geldi.
Ertesi gün sabah erkenden bizim buradaki sanayide şanzımancı bir ustanın yolunu tuttum. Usta aracı bilgisayara bağladı ve şanzıman beyni üzerinde ciddi bir hata kodu çıktı. Mekatronik içindeki basınç valfi düzgün çalışmıyormuş ve daha da kötüsü, şanzıman soket kablolarında yoğun bir oksitlenme tespit ettik. Usta, bu oksitlenmenin ve valf arızasının kesinlikle yeni olmadığını, aracın daha önce de muhtemelen bu hatayı verdiğini, satıcının hatayı cihazla silip bana o şekilde kakaladığını söyledi. Ekspertiz sırasında bu tarz elektronik ve mekatronik arızaların anlık olarak silinip gizlenebildiğini usta söyleyince beynimden aşağı kaynar sular döküldü. Raporu elime alıp baktığımda şanzıman kısmına sadece vites geçişleri sorunsuz yazıp geçmişler, hiçbir detay yok.
Şimdi usta mekatronik revizyonu ve şanzıman beyni değişimi için benden neredeyse 45 bin TL masraf istiyor. Ekspertiz firmasını arayıp Siz bu arabaya nasıl sağlam raporu verdiniz, bu hata nasıl çıkmaz? diye hesap sorduğumda, Biz elektronik aksama garanti vermiyoruz, o anlık bir arızadır, raporu imzalarken bunu kabul ettiniz diyerek işin içinden sıyrıldılar. Başım resmen belada, arabayı aldığıma pişman oldum. Benim gibi mağdur olmamak için ikinci el araç alırken ekspertiz raporunda nelere dikkat edilmeli? Bu kurumsal ekspertiz raporlarının hukuki bir geçerliliği var mı, tüketici hakem heyetine gitsem ya da dava açsam verdiğim parayı geri alabilir miyim? Benzer bir durumla karşılaşan veya hakkını arayıp kazanan varsa lütfen bir yol göstersin, moralim sıfır.