Geçen akşam 2017 model 142.000 kmdeki BMW 320i ED aracımın gösterge panelinde birden lastik basınç uyarısı yandı. Hemen sağa çekip kontrol ettim, sağ arka lastikte gözle görülür hafif bir inme vardı ama jantın üzerine tamamen çökmemişti. Araçta run flat (patlamayan) lastik takılı olduğu için çok panik yapmadım, zaten bagajda yedek lastik falan da yok. Eve kadar yavaş yavaş gittim ama ertesi gün mahalledeki lastikçiye götürdüğümde kafam iyice karıştı. Lastikçi usta, lastiğin yanak kısmına yakın bir yere batan çiviyi gösterip Abi bu run flat, buna yama tutmaz, sıfırını alman lazım dedi. Başka bir sanayi sitesindeki ustaya götürdüm, o da İçten mantar yama yaparız ama TPMS sensörü ve lastik basınç kontrol beyni zarar görebilir, ben garanti vermem diyerek gözümü korkuttu. Üstelik supap iğnesi etrafında hafif bir oksitlenme de varmış, hava kaçırma sebebi o da olabilirmiş.
Şimdi sormak istediğim asıl mesele şu: İnternette çok farklı bilgi kirliliği var, kafam iyice çorba oldu. Run flat lastik nedir tamir edilir mi, gerçekten her çivi battığında dünyanın parasını verip yeni lastik mi alacağız? Aranızda bu durumu yaşayıp yama yaptıran ve uzun kilometredir sorunsuz kullanan var mı? TPMS sensörüne ya da janta gerçekten bir zararı dokunur mu yoksa sanayideki esnaf sadece lastik satmaya mı çalışıyor? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum, şimdiden teşekkürler.