Beyler selam, kafayı yemek üzereyim, acil tecrübeli arkadaşların fikrine ihtiyacım var. Altımdaki araba 2016 model Volkswagen Passat 1.6 TDI DSG, şu an orijinal 142.000 kmde. Yaklaşık iki ay önce yüksek hızlarda (110-120 km/h civarı) frene bastığımda direksiyonda ve pedalda inanılmaz bir titreme başladı. Sanayideki kendi ustama götürdüm, Abi diskler bitmiş, salıncak burçları da yıpranmış dedi. Ön iki diski ve balataları sıfır TRW marka ile değiştik. İlk 1000 km falan pamuk gibiydi araba, hiçbir sorun yoktu. Ama geçen hafta uzun yoldan geldim, o hafif titreme yine başladı, şu an resmen ilk günkü haline döndü. Sıfır disk nasıl 1500 km yapmadan hemen bozulur aklım almıyor. Bu meret fren diskleri neden yamulur, nerede hata yapıyoruz bir türlü anlamadım.
Ustaya tekrar çektim arabayı, Diskler yine salgı yapmış, tornalatacağız ya da yine değişecek deyip işin içinden çıkıyor. Ya arkadaş, daha yeni takmadık mı biz bunu? Üstelik sıcak diskle suya falan da girmedim, yıkamacıya vermeden önce özellikle yarım saat bekletiyorum diskler soğusun diye. Acaba diyorum sorun başka bir yerde mi? Ön takımda porya bilyası veya akslarda bir sıkıntı olsa bu kadar kısa sürede diski bozar mı? Bir de frene hafif basınca ABS erken devreye giriyor gibi pıt pıt vuruyor pedal. ABS sensörü veya fren hidrolik valfi tarafında bir basınç dengesizliği mi var acaba diye düşünmeye başladım. Kaliper pimleri ve kaliper pistonları düzgün çalışmıyor olabilir mi? Usta bunlara hiç bakmadı, direkt diske suç atıp tornalayalım diyor ama bence bu geçici bir çözüm.
Bu durumla daha önce karşılaşan, şuna kesin baktır diyecek bir babayiğit var mı aranızda? Kaliperlerin sıkışması veya poryadaki milimetrik bir eğrilik yeni takılan diski hemen yamultur mu? İstanbul Anadolu yakasında bu işten gerçekten anlayan, ezbere iş yapmayacak, porya komparatör ölçümü yapabilecek düzgün bir usta tavsiyeniz varsa çok makbule geçer. Şimdiden cevap yazan herkese teşekkürler, tekerinize taş değmesin.