Selamın aleyküm beyler, başım 2017 model 115 binde aldığım Fiat Egea 1.4 Fire motorlu araçla dertte. Arabayı ikinci el temiz diye aldım, aldığımda sıkıntı yok gibiydi ama 2-3 bin kilometre yol yaptıktan sonra panelde yağ lambası hafiften göz kırpmaya başladı. Yağ çubuğunu bir çektim ki uç kısmında milim yağ kalmamış, resmen kuru. 1000 kmde neredeyse 1 litreye yakın yağ eksiltiyor meret. Sanayide kime götürdüysem bu motorların fıtratında var deyip geçiştiriyor, kimi de buna direkt komple rektefiye yapılacak diyerek benden dünya para istiyor. Arabadan soğudum, ne yapacağımı şaşırdım.
Geçen hafta bizim buradaki eski rektefiyeci bir ustaya gösterdim. Bujileri söktü, bujilerin dişleri resmen yağ içindeydi. Egzozdan yolda giderken mavi duman falan da atmıyor araba, sadece sabahları ilk marşa bastığımda hafif çiğ yakıt ve yanık yağ kokusu geliyor o kadar. Usta bana PCV valfi (yani karter havalandırma valfi) tıkanmış olabilir, o yüzden basınçtan dolayı yağı emme manifolduna gönderip yakıyordur dedi. Hatta egzoz tarafındaki oksijen sensörü de bu aşırı yağ buharı yüzünden kurum bağlamış, bazen zengin karışım hatası verip motor arıza lambasını yakıyor. Bir diğer usta ise subap lastikleri sertleşmiştir, silindir kapak contası ve keçelerin değişmesi lazım diyor.
İnternette günlerdir forumlarda geziyorum ama herkes kafasına göre bir şey yazmış. Kimisi 5w-40 yağı bırak 10w-40 koy geçer diyor, kimisi motor katkısı kullan diyor ama ben geçici değil, kalıcı bir Egea 1.4 fire yağ yakma sorunu çözümü arıyorum. Aramızda bu sorunu yaşayıp da piston-segman revizyonu yaptırmadan, sadece PCV valfi değişimiyle veya subap keçelerini yenileyerek kurtulan var mı? Yoksa illaki motor açılacak mı? Tecrübesi olanlar yol gösterirse çok makbule geçer.