Bizim 2016 model emektar Golf 7’yi (1.4 TSI, 142 binde) geçen hafta komple saten gri folyoyla kaplattım. Orijinal rengi beyazdı, kaplamadan sonra araba resmen evrim geçirdi ama durup dururken başımıza iş aldık. Kaplamayı yapan arkadaş ön tamponu söküp takarken park sensörü kablolarını mı hırpaladı ne yaptıysa, araba fardan ve park asistanından hata vermeye başladı. Sanayideki elektrikçiye götürdüm, tamponu söküp baktı; meğer sokette ufak bir oksitlenme olmuş ve far beyni de saçmalamış. Beyni temizleyip sensör soketini değiştirdik, şimdilik o elektrik arızasını çözdük ama asıl bomba ruhsat işinde patladı.
Geçen gün çevirmede polis durdurup renk tutmuyor, ilk çevirmede bağlarım arabayı diyerek uyarınca acilen bu işi resmiyete dökmek far oldu. Şu an güncel araç kaplama ruhsata işletme maliyeti kafamı çok karıştırıyor. Muayene süreme daha 1.5 yıl var, sırf bu renk değişimi yüzünden sıfırdan TÜV-SÜD muayenesine girmem gerekiyor mu? Yoksa sadece renk tespiti mi yaptıracağız? İnternette herkes farklı bir şey yazmış; kimisi ek-1 belgesi doldur, direkt noterden hallet diyor, kimisi yok, yeniden muayene ücreti ödeyeceksin diyor.
İşin içine bir de şoförler odasından alınacak evraklar, tescil belgesi yenileme ücreti ve muayene harcı girince astarı yüzünden pahalıya gelecek gibi duruyor. Güncel olarak bu araç kaplama ruhsata işletme maliyeti ne kadar tutuyor, yakın zamanda yaptıran var mı? Bir de kaplamayı söktürürken falan ruhsatı tekrar değiştirmek gerekecek, her seferinde bu kadar masraf ödeyeceksek yandık. Süreci adım adım ve güncel fiyatlarıyla bilen birisi aydınlatırsa çok sevinirim, muayene istasyonuna gitmeden önce cebimizi neye göre ayarlayacağımızı bilelim.