Beyler haftalardır sanayide yatıp kalkmaktan, her hafta farklı bir ustaya avuç dolusu para bayılmaktan yaka silktim artık. Altımdaki araç 2011 model Ford Focus 1.6 TDCi, güncel olarak 243.000 km’de. Sorun yaklaşık bir ay önce otobanda giderken arabanın birdenbire yığılıp stop etmesiyle başladı. İlk başlarda marşa basınca hemen alıyordu ama geçen hafta trafiğin ortasında öyle bir bıraktı ki, arkadan korna kıyamet çekici çağırmak zorunda kaldım. Anahtarı çeviriyorum, kadrandaki ışıklar sönüyor ama motordan sadece tık diye bir ses geliyor, gerisi yok.
Hemen bizim buradaki sanayiye çektik arabayı, bilgisayara bağladık. Bilgisayar direkt krank mili sensörü arızası verdi. Sensörü orijinaliyle değiştik, hazır el değmişken sigorta kutusu oksitlenmesi var mı diye bakıp orayı da spreylediler. Tamam araba düzeldi dedik, sanayiden çıktım ama iki gün sonra bu sefer kırmızı akü ışığı yandı. Tekrar döndük ustaya, bu kez de alternatör konjektör arızası çıktı, aküyü şarj etmiyormuş. Onu da hallettik, arkasından araba rölantide titremeye, devir dalgalandırmaya başladı. En son EGR valfi kurum bağlamış dediler, temizlettik ama araba hala düzensiz çalışıyor ve her an stop edecekmiş gibi hissettiriyor. Ustalar bile net bir şey söyleyemiyor, deneme yanılma yoluyla dünya paramı aldılar.
Açıkçası bu arabaya artık bir kuruş daha harcamak istemiyorum, soğudum iyice. Sanayi köşelerinde rezil olmayacağım, beni böyle sensör, beyin arızalarıyla uğraştırmayacak, kafam rahat binebileceğim sorunsuz bir Japon bakıyorum. İkinci elde bütçeme göre Honda Civic mi Toyota Corolla mı daha mantıklı bir tercih olur? Hangisinin şanzımanı, motoru daha az baş ağrıtır ve sanayi yüzü göstermez? Kullananlar, tecrübesi olanlar bir yol gösterirse çok sevinirim, uykularım kaçtı resmen araba yüzünden.