Beyler kafayı yemek üzereyim, 2012 model 1.6 Focus aracım var, orijinal 185 bin kmde. Son bir haftadır özellikle sabahları ilk çalıştırmada ve yokuş yukarı yük altındayken araba gaz yemiyor tekleme yapıyor. Gaza sonuna kadar basıyorum ama devir saati bir türlü yükselmiyor, sanki arkadan birisi arabayı çekiyormuş gibi kasılıyor. Motor ısındıktan sonra yolda giderken biraz düzeliyor gibi oluyor ama vites geçişlerinde o silkeleme ve yığılma hissini hala çok net hissettiriyor. Arada sırada sanki arkadan bir güç arabayı bırakıyor, anlık fırlıyor, sonra tekrar yığılıyor.
Geçen gün bizim buralardaki sanayiye götürdüm. Usta bilgisayara bağladı, bariz bir arıza kodu vermedi ama ateşleme bobini veya buji kablolarından yapabilir dedi. Bobini ve bujileri orijinal sıfırıyla değiştirdik, hatta soketlerde oksitlenme var mı diye tek tek kontrol ettiler, temizleme spreyi falan sıktılar ama nafile, sorun zerre düzelmedi. Başka bir usta da boğaz kelebeği kurum bağlamıştır, hava akışını kesiyordur dedi, onu da söktürüp temizlettim, adaptasyon yapıldı ama o da çare olmadı. Boş yere dünya para harcadık, sorun aynen devam ediyor.
Şimdi de kafayı oksijen sensörü veya MAP sensörü arızasına taktım. Acaba bu sensörler düzgün veri okuyamadığı için mi zengin-fakir karışımını ayarlayamıyor ve araba gaz yemiyor tekleme yapıyor? Benzer bir durumu yaşayıp nokta atışı şu parçaya baktır diyen var mı? Araba resmen canımdan bezdirdi, akan trafikte rampada sollamaya çıkmaya korkar oldum. Tecrübeli arkadaşlardan acil yardım bekliyorum.