Beyler kafayı sıyırmak üzereyim, 2016 model 1.6 TDI DSG şanzıman Passat B8 aracım var, şu an tam 142 bin kmde. Son 1 aydır özellikle sabahları soğuk motorda ilk çalıştırmada motorun alt kısmından acayip bir şıngırtı, sanki metal kaşıklar birbirine vuruyormuş gibi bir ses geliyor. Motor ısındıktan sonra ses biraz hafifliyor ama rölantide beklerken tık tık tık diye ritmik olmayan o sinir bozucu gürültü kabin içinden bile net bir şekilde duyuluyor. İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda bu durumun kronik Passat b8 volant sesi arızası olduğuna neredeyse emin oldum ama yine de emin olmak için sanayideki birkaç ustaya gösterdim.
İkitelli Sanayideki ilk usta arabayı lifte kaldırıp şanzıman muhafazasını söktü, kulağını verdi ve direkt olarak çift kütleli volantın (volan) içindeki yayların boşluk yaptığını, değişmesi gerektiğini söyledi. Hatta hazır şanzıman inmişken debriyaj kavramasını, şanzıman beyni yani mekatronik durumunu da kontrol etmemiz gerektiğini, gerekirse mekatronik içindeki basınç tüpü parçasını da güçlendirilmiş olanla değiştirmemizin iyi olacağını belirtti. Diğer bir usta ise volantın aşınmasından dolayı oluşan metal çapaklarının zamanla krank sensörü üzerine yapışıp okuyucuyu bozabileceğini, hatta tesisat soketlerinde oksitlenme varsa bunların da arıza lambası yakacağını söyledi. Önüme öyle bir masraf listesi koydular ki resmen uykularım kaçıyor.
Şimdi size sorum şu; bu Passat b8 volant sesi başladıktan sonra bu şekilde ne kadar süre daha idare edebilirim? Bazı yerlerde volantın tamamen dağılıp şanzıman muhafaza gövdesini kırabileceğini, marş dinamosuna zarar verebileceğini okudum, bu ihtimal ne kadar yüksek? LUK marka orijinal parça için sadece volant faturası bile bütçemi çok zorluyor. Aranızda bu sorunu yaşayıp sadece volant değişimiyle kurtulan var mı, yoksa mecburen kavrama setini de komple değiştirmek zorunda mıyım? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.