Kategori: ID 2 (Motor ve Mekanik)
Geçen hafta otobanda bizim 2012 model 160 beygirlik Opel Insignia 2.0 CDTI (şu an tam 198.000 kmde) ile rampada biraz asılayım dedim, demez olaydım. Bir anda kaputun altından pataaat diye acayip bir ses geldi. Sanki böyle yüksek basınçlı bir balon patlamış gibi oldu ve araba anında yığıldı. Gaz pedalına basıyorum ama araç gitmiyor, arkadan da simsiyah duman atıyor. Hemen sağa çektim, rölantide çalışırken kaputu açıp dinlediğimde fıss fıss diye sürekli hava kaçırma sesi ve gaza hafif dokununca bariz bir ıslık sesi geliyordu. Yol bilgisayarında da motor gücü azaltıldı uyarısı çıktı.
Ertesi gün arabayı sanayiye bizim tanıdık ustaya çektik. Bilgisayara bağladık, arıza kodlarında MAP sensörü basınç hatası ve hava akış ölçer yani debimetre sinyal tutarsızlığı veriyordu. Usta ilk başta acaba kurumdan dolayı EGR valfi mi tıkandı ya da açık mı kaldı diye şüphelendi ama motorun altına eğilip detaylıca baktığımızda asıl mevzu ortaya çıktı. Sol ön tarafın hemen altından geçen intercooler çıkışındaki o kalın boruda, yani bildiğiniz kronik Insignia turbo hortumu patlaması durumu gerçekleşmiş. Hortum yaklaşık 10 santim boyunda, basınçtan dolayı boydan boya yarılmış. Hava kaçırdığı için de beyin hava-yakıt karışımını ayarlayamıyor ve zengin karışım yüzünden arkadan kara dumanı basıyormuş.
Şimdi usta parçayı sipariş edelim dedi ama piyasada çok fazla yan sanayi ve orijinal ürün var. Bazıları orijinal yerine silikon hortum tak daha uzun ömürlü olur, bir daha yırtılmaz diyor. Aranızda bu sorunu yaşayan, hangi marka hortum almam gerektiği konusunda tecrübesi olan var mı? Bir de bu hortum patlayınca oluşan basınç kaybı turbonun miline veya diğer sensörlere zarar vermiş midir, montajdan sonra nelere dikkat etmem gerekir? Deneyimli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.