2012 model Ford Focus 1.6 TDCi Style paket arabam var, şu an 185.000 kmde. Yaklaşık bir aydır canımı sıkan, özellikle sabahları soğuk motorda ilk çalıştırmada başlayıp motor ısınana kadar devam eden ciddi bir rölantide titreme ve dalgalanma sorunu ile uğraşıyorum. Arabayı ilk çalıştırdığımda devir saati kendi kendine 800 ile 1200 devir arasında inip çıkıyor, sanki biri hafifçe gaza basıp bırakıyormuş gibi garip bir durum var. İşin kötü tarafı, bu dalgalanma esnasında arabanın içi resmen beşik gibi sallanıyor; direksiyonda, vites topuzunda ve koltukta bu titremeyi çok net hissediyorum. Debriyaja basınca marş motoru tarafındaki o hafif tıkırtı gidiyor gibi oluyor ama devirdeki o dengesiz oynaşma kesinlikle kesilmiyor.
Geçen hafta İkitelli Sanayiye götürdüm, tanıdık bir ustaya gösterdim. Bilgisayara bağladık ama araç beyni üzerinde herhangi bir arıza kodu görünmüyor, gösterge panelinde arıza lambası da yakmıyor. Usta kroniktir, bunlarda yapar deyip geçiştirmek istedi önce ama benim ısrarımla gaz kelebeği temizliği yaptı, ayrıca EGR valfi kurum bağlamıştır diye söküp temizlediler. Bir iki gün düzelir gibi oldu, sevindim ama üçüncü günün sabahı çalıştırdığımda yine aynı tas aynı hamam, sorun aynen devam etti.
Başka bir özel servisteki usta da MAF sensörü (akışmetre) kablosunu çekip denememi söyledi. Kabloyu sökünce dalgalanma biraz azaldı gibi ama bu sefer de araba çekişten düştü ve motor hantallaştı. Acaba aranızda benzer bir durumu yaşayıp kesin çözüm bulabilen var mı? Enjektör memelerinden, yakıt basınç regülatöründen ya da krank milinin oradaki bir sensör oksitlenmesinden şüpheleniyorum ama nokta atışı yapmadan da boş yere dünya kadar para harcayıp parça değiştirmek istemiyorum. Bu can sıkıcı rölantide titreme ve dalgalanma sorunu için Ankara veya İstanbulda gerçekten bu işten anlayan usta tavsiyesi olan varsa da çok makbule geçer.