Bizim 2018 model Golf 1.6 TDI Highline aracım var, şu an 118.000 kmde. Yaklaşık bir aydır canımı sıkan bir durum var; trafikte duruyorum, vitesi boşa alıp ayağımı debriyajdan çekiyorum ama tık yok. Ekranda sadece start-stop işaretinin üzerinde bir çizgi çıkıyor, o kadar. İşin garibi gösterge panelinde hiçbir arıza lambası da yakmıyor. Geçen hafta sanayideki bizim her zamanki elektrikçiye götürdüm, cihazla arabaya bağlandık ama beyinde tek bir hata kodu bile görünmüyor. Usta aküdendir, voltajı düşmüştür dedi, gittik aküyü ölçtürdük, şarj durumu %82 çıktı. Yine de içimiz rahat etsin diye geçici olarak sıfır AGM akü takıp denedik, sokakta turladım ama sonuç yine aynı; start stop devreye girmiyor neden yapar bunu kafayı sıyırmak üzereyim.
Elektrikçi arkadaş bu sefer kutup başındaki IBS sensörü yani akıllı akü ölçüm cihazından şüphelendi. Onu söktük, soketlerini temizledik, kaputun altındaki sigorta kutusu üzerinden ilgili tüm sigortaları tek tek kontrol ettik ama hiçbirinde patlak, oksitlenme veya temassızlık bulamadık. Araba sabahları marşa basarken falan canavar gibi, şarj dinamosu da normal değerlerde besleme yapıyor. Bir başka usta da klimanın çok açık olmasından ya da motor sıcaklığından yapar dedi ama klima tamamen kapalıyken, motor ideal çalışma sıcaklığına ulaştığında bile durum değişmiyor. Rejenerasyon yapıyor desem, haftalardır her gün de DPF temizliği yapacak hali yok ya bu arabanın.
Daha önce başına böyle bir iş gelen veya bu kronik sorunu çözen var mı merak ediyorum. İnternette yabancı forumlarda biraz araştırdım, bazıları debriyaj pedal konum sensörü veya emniyet kemeri tokasındaki bir temassızlıktan bile sistemin bloke olabileceğini yazmış. Ama ekranda kemer uyarısı falan vermiyor, her şey normal çalışıyor. Yetkili servise götürüp dünya para bayılmadan önce bu işi nokta atışı bir ustayla çözmek istiyorum. Sizce bu start stop devreye girmiyor neden olabilir, öncelikle hangi parçaya ya da sensöre odaklanmalıyım? Benzer tecrübesi olanlar yol gösterirse çok sevinirim.