Beyler başım dertte, dün bizim 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an tam 187.500 kmde) arabayı muayeneye götürdüm ama egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım diye kara kara düşünüyorum. TÜVTÜRKteki görevli emisyon değerlerinin sınırın çok üzerinde olduğunu söyledi, gaz verince arkadan hafiften siyah duman atıyormuş zaten. Muayene tekrarı kağıdını elimize tutuşturup gönderdiler. Aslında araba son zamanlarda özellikle rampalarda hafiften çekişten düşüyordu ve bir hantallık vardı ama emisyondan kalacak kadar büyük bir sıkıntı yaratacağını hiç tahmin etmemiştim.
İstasyon çıkışı canım sıkkın şekilde sanayiye bizim tanıdık ustaya gittim, arabayı bilgisayara bağladı. Arıza tespit cihazında direkt oksijen sensörü hatası verdi. Usta abi sadece sensörle kurtaramayız, bu araba kurum bağlamış, muhtemelen EGR valfi de tıkanmış dedi. Bir de bu dizel araçlarda malum katalitik konvertör ve partikül filtresi zamanla doluyor, emisyonu doğrudan etkiliyormuş. Usta şimdi git bir egzozcuya temizlet, sonra gel bakarız diyor ama açıkçası sanayide herkes farklı bir şey söylüyor, cepten durduk yere dünya para çıksın istemiyorum.
Şimdi aranızda bu durumları yaşayan illaki vardır, bu egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım diye sorup süreci en az masrafla atlatan var mı? Önce sensörü değiştirip emisyon katkısı atarak şansımı tekrar deneyeyim mi, yoksa doğrudan EGR ve katalizör temizliğine mi girişeyim? Bazıları muayeneye gitmeden önce arabayı yüksek devirde 20-30 kilometre sürüp kurumları attırmak işe yarıyor diyor, bu doğru mu? Hafta içi ücretsiz muayene tekrarı hakkım yanmadan bu işi çözmem lazım, acil tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.