2012 model Ford Focus 1.6 TDCi Trend manuel vites aracım var, şu an güncel olarak 185.500 kmde. Son bir-iki aydır canımı acayip sıkan bir mevzu var. Özellikle sabahları aracı ilk çalıştırdığımda, motor henüz soğukken 1. vitesten 2. vitese geçerken ve bazen de geri vitese takarken belirgin bir vites geçişlerinde cartlama sesi alıyorum. Sanki debriyaja tam basmıyormuşum gibi cırt diye metalin metale sürtme sesi geliyor. Araba iyice ısınıp 15-20 kilometre yol yaptıktan sonra bu ses biraz azalıyor ama tamamen de kesilmiyor. Debriyaj pedalının kavrama noktası da iyice aşağıya düştü, neredeyse tabana yapışık kavrıyor.
Geçen hafta bizim buradaki sanayide iki farklı ustaya gösterdim, ikisi de kafamı iyice karıştırdı. İlk usta aracı lifte bile kaldırmadan direkt baskı balata bitmiş, hidrolik kaçırıyor, debriyaj üst merkezi değişecek dedi. Diğer şanzımancı usta ise şanzıman dişlilerinde sıkıntı olduğunu, 2. vites senkromeç grubunun aşındığını ve şanzımanın komple inip revize edilmesi gerektiğini söyledi. Hatta şanzıman yağını kontrol ettiler, içinde hafif metal çapakları vardı. Acaba bu durum şanzıman yağı basınç valf arızasından ya da debriyaj pedalının altındaki konum sensör hatasından kaynaklanıyor olabilir mi? Boş yere şanzımanı indirtip dünyaya para ödemek istemiyorum.
Daha önce başına böyle bir iş gelen, benzer şekilde vites geçişlerinde cartlama sesi yaşayıp da nokta atışı çözüm bulan var mı? Şanzıman inmeden önce ilk olarak şanzıman kulağı, debriyaj alt merkezi veya vites halatları gibi daha basit parçalara mı baktırmalıyım? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.