Beyler selam, elimde 2016 model Opel Astra K 1.6 CDTI var, araç şu an 142.000 kmde. Arabanın yol tutuşundan ve o leylek gibi duran yüksek görüntüsünden artık çok sıkıldım. Jantları 17 inç yaptık ama çamurluk ağzındaki o boşluk gözüme çok batıyor. Bir süredir aracı basmayı düşünüyorum, aklımda Eibach Pro-Kit 3.5 cmlik spor yay seti var. Ancak kafamı kurcalayan büyük bir soru işareti var: Spor yay takmak konforu bozar mı? Bizim buraların yolları malum; her yer çukur, yama dolu. Günlük kullandığım aile arabası olduğu için hanımı ve çocukları da düşünmek zorundayım. Eğer araba tahta gibi kaskatı olacaksa, en ufak kasiste böbrek taşı döktürecekse hiç bu işe girmeyeyim diyorum.
Geçen hafta bizim sanayideki usta Hüseyinin yanına gittim, durumu anlattım. Amortisörleri sökmüşken ön takımı da elden geçirelim dedi. Arabayı lifte kaldırdığımızda sol salıncak burcu yırtılmış, sağ rot başı da hafiften boşluk yapmıştı. Usta bana Oğlum bu arabaya spor yay takarsan orijinal amortisör mili daha aşağıda çalışacak, bu da amortisörün ömrünü kısaltır, ayrıca amortisör takozu üzerindeki baskı artar dedi. Hatta yay sertleşeceği için ön takımdaki diğer parçalar, özellikle de viraj demir lastikleri daha çabuk aşınır diye uyardı. Kafam iyice bulandı. Bir yandan görüntüyü kurtarmak istiyorum, diğer yandan her kasiste çat pat ses duymak istemiyorum.
Şu an üzerindeki orijinal yaylarla bile bazen sert çukurlarda ön taraftan hafif bir lokurtu geliyor. Muhtemelen o amortisör takozu ya da bilyası ömrünü tamamlamak üzere. Eğer spor yaya geçersem bu sesler iyice çekilmez hale gelir mi? Daha önce Astra K veya benzer segmentte orijinal amortisörlerle 3.5cm spor yay kullanan arkadaşlar tecrübelerini paylaşabilir mi? Gerçekten spor yay takmak konforu bozar mı, yoksa tatlı sert bir kıvamda yol tutuşu artırıp tatmin eder mi? Marka olarak Vogtland mı yoksa Eibach mı önerirsiniz? Şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkür ederim, herkese kazasız belasız sürüşler.