2013 model Opel Astra J kasa 1.4 Turbo aracım var, şu an güncel olarak 165.000 kmde. Aracın orijinal sarı halojen farlarının aydınlatması geceleri resmen işkence gibiydi, önümü göremiyordum. Ben de iki ay önce sanayideki elektrikçime gidip merceksiz kısa farlara H7 güçlü bir şimşek etkili led taktırdım. Taktırdıktan sonra ilk hafta aydınlatma harika oldu fakat sonradan yol bilgisayarında far arıza uyarısı vermeye başladı. Kaputu açıp baktığımızda far soketinin dip kısmında hafif bir oksitlenme fark ettik. Elektrikçi usta sigorta kutusu üzerindeki ilgili sigortaları tek tek kontrol etti, soketi temizleyip oksitlenmeyi giderdi ama arıza lambasını bir türlü söndüremedik. Usta, Astra Jlerin elektrik altyapısının çok hassas olduğunu, ledlerin çektiği akım düşük olduğu için far beyni (body control module) tarafında hata algılandığını ve akım dengeleyici aparat takılması gerektiğini söyledi.
Araya başka işler girdi, o aparat işini bir türlü halledemedim ve şu an ekranda hata uyarısıyla biniyorum. İşin daha kötü kısmı, önümüzdeki hafta cumartesi gününe TÜVTÜRK muayene randevusu aldım ve kara kara düşünmeye başladım. İnternette çok fazla bilgi kirliliği var; kimi hafif kusurla sorunsuz geçiyor diyor, kimi merceksiz farda odaklama olmadığı için direkt ağır kusur yazıp bırakıyorlar diyor. Benim arabada mercek yok ve far yükseklik sensörü de otomatik değil, içeriden manuel elle ayarlanan klasik tipten.
Şimdi tam olarak öğrenmek istediğim şey şu; bu merceksiz led xenon far muayeneden geçer mi yoksa muayene istasyonuna gitmeden önce sanayiye uğrayıp geçici olarak eski halojen sarı ampulleri geri mi taktırayım? Boşu boşuna muayeneden kalıp hem tekrar harç ödemek hem de vakit kaybetmek istemiyorum. Yakın zamanda bu şekilde muayeneye giren veya güncel istasyon kurallarına hakim olanlar tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.