Beyler selam, kafayı yemek üzereyim. Bizim 2017 model Hyundai Tucson 1.6 T-GDI (şu an 112.000 kmde) araca ufak bir çekme karavan aldık. Karavanı çekebilmek için sanayide ithal bir çeki demiri montajı yaptırdım. Demir mekanik olarak şasiye çok güzel oturdu ama işin elektrik kısmına gelince ustalar biraz canımı sıktı. Bagaj döşemesini söküp arka elektrik tesisatından hat çekerken can-bus modülü ve 7 pinli elektrik soketi bağlantısında sorun yaşadık. Park lambalarını yakınca sigorta kutusu hemen kendini korumaya alıp röle attırıyordu, gösterge panelinde de arıza lambası yaktı. Neyse ki o elektrik/oksitlenme işini araya bypass röle atarak bir şekilde çözdük, elektrik sorunsuz gidiyor şu an karavana.
Asıl büyük dert şimdi başladı. Bu mereti resmiyete dökmem lazım. İnternette bir sürü bilgi kirliliği var, herkes kafasına göre bir şey yazmış. Güncel çeki demiri ruhsata işletme prosedürü tam olarak nasıl işliyor, yakın zamanda bunu yaptıran var mı? Proje çizimi, TSE onayı, TÜVTürk muayenesi derken nereden başlayacağımı şaşırdım. Montajı yapan yer bana sadece faturayı ve çeki demirinin uygunluk belgesini (e belgesi) verdi. Şimdi ben ilk olarak TSE yetkili mühendisine gidip proje mi çizdireceğim, yoksa direkt randevu mu alacağım?
Bir de bu TSE onayından sonra muayene istasyonuna gitmek için ne kadar süremiz var? Bazı yerlerde 1 ay içinde işletmezsen ceza yersin yazmışlar. Muayeneden sonra ruhsat yenileme aşamasında noter ücretleri ne kadar tutuyor? Araba şu an kapının önünde yatıyor, polis çevirmesine girip ceza yemekten korkuyorum çünkü ruhsatta henüz hiçbir şey yazmıyor. Daha önce yakın zamanda bu süreci tamamlamış olan birisi aşama aşama hangi belgelerle nereye gidileceğini anlatabilirse çok büyük sevaba girer. Şimdiden teşekkürler.