Beyler direkt konuya giriyorum, kafayı sıyırmak üzereyim. Aracım 2014 model Volkswagen Passat 1.6 TDI DSG, şu an tam 185.000 kilometrede. Yaklaşık iki hafta öncesine kadar vites geçişlerinde en ufak bir sıkıntı yoktu fakat ne zaman ki havalar ısındı ve şehir içi trafiğine girmeye başladım, araba özellikle 1den 2ye geçerken ve geri viteste resmen küt küt vurmaya başladı. Şanzıman ısındığı zaman yokuş yukarı kalkarken de arkadan birisi arabaya çarpıyormuş gibi sarsıyor. Sanayide tanıdık bir ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık. Mekatronik basınç tüpü basınç kaçırıyor gibi görünüyor dedi. Bir de şanzıman beyni kısmındaki soketlerde hafif bir oksitlenme tespit ettik ama asıl mesele yağda.
Ustaya Şanzıman yağı değişmez mi, en son ne zaman değişti hiç bilmiyorum, benden önceki sahibi de ellemedi herhalde dedim. Usta da bana Bu DSG şanzımanlar ömürlük yağla gelir, fabrika çıkışı yağıyla kalır, şanzıman yağı değişmez mi diyenlere bakma sen, değiştirirsek şanzımanı tamamen kucağımıza alırız, vitesler hiç geçmez, kaçırmaya başlar dedi. Ama benim aklım bu işe hiç yatmadı. 185 bin km yol yapmış, defalarca ısınıp soğumuş bir yağ nasıl özelliğini yitirmez arkadaş? İnternette yabancı forumlarda içindeki solenoid valf gözeneklerinin zamanla eskiyen yağın tortusuyla tıkandığını söylüyorlar. Yağ kalınlaşıp çamur gibi olduğu için basınç valfleri görevini tam yapamıyormuş.
Şimdi iki arada bir derede kaldım. Bu mekatronik yağını ve şanzıman dişli yağını komple yenilesem vuruntu sorunu çözülür mü, yoksa gerçekten ustanın dediği gibi eski şanzımana yeni yağ koyunca kavramayı tamamen bitirip şanzımanı elimize mi alırız? Daha önce benzer kilometrelerde DSG veya otomatik vites bir araçta şanzıman yağı değişimi yaptıran var mı? Sanayideki ustaların ömürlük yağ efsanesine inanıp mekatroniği komple revizyona sokmak istemiyorum, boş yere dünya para çekiyorlar. Tecrübeli olanlar bir yol gösterirse çok sevinirim, şimdiden eyvallah.