Bizim 2011 model 1.6 Ford Focusun (şu an 185.000 kmde) geçen ay LPG beyni su almış, feci şekilde oksitlenme yapmıştı. Üstüne bir de gaz kesici solenoid valf kilitleyince araba gaz ayarı tutmamaya başladı, yolda giderken çat diye stop ediyordu. Sanayideki ustaya götürdüm, usta bu sistem artık iflah olmaz, tesisat da eskimiş, komple kiti yenileyelim dedi. Biz de bütçeyi zorlayıp sıfırdan LPG kiti taktırdık. Montajı yapan yer faturayı, sızdırmazlık raporunu ve montaj projesini hazırlayıp elime verdi.
Şimdi asıl mevzu burada başlıyor. İş güç yoğunluğundan, koşturmacadan bir türlü vakit bulup ruhsata işletemedim evrakları. İnternette forumlarda araştırırken kafam iyice karıştı; kimi diyor fatura kesiminden itibaren 30 gün içinde işletmezsen cezası var, kimi diyor muayene tarihine kadar süren var, polis çevirmede yakalarsa o zaman sıkıntı olur diyorlar. Bu kanuni LPG ruhsata işletme süresi tam olarak ne zaman başlıyor ve kaç gündür? Fatura kesim tarihinden itibaren mi yoksa projenin onaylandığı günden itibaren mi sayılıyor? Trafikte çevirmeye girsek polis sistemden görüp direkt ceza yazar mı, arabayı bağlama durumları olur mu?
Bir de bizim MAP sensörü falan da yeni değiştiği için araba şu an saat gibi çalışıyor, gidişinde falan hiçbir sorun yok ama ruhsat işi kafamı acayip kurcalıyor. Önümüzdeki ay TÜVTÜRK muayenesi de denk geliyor. Muayeneye bu şekilde girsem doğrudan kalır mıyım, yoksa önce muameleciye gidip ruhsatı mı yenilemem lazım? Şu LPG ruhsata işletme süresi hakkında güncel mevzuatı bilen, yakın zamanda bu süreci cezaya düşmeden atlatan birileri varsa adım adım ne yapmam gerektiğini anlatabilir mi? Boşu boşuna cezalı duruma düşüp ceza ödemek istemiyorum, şimdiden eyvallah.