Geçen hafta bizim 2015 model 142 bindeki Clio 4 aracın kışlık lastiklerini söktürüp yazlıkları taktırdım. Lastikçi arkadaş sağ olsun dikkatli çalıştı ama dükkandan çıktıktan 10 kilometre sonra ekranda o meşhur turuncu arıza lambası yandı. Yol bilgisayarında Lastik basınçlarını kontrol ettirin uyarısı veriyor. Direksiyondaki tuşlardan set etmeyi denedim, Set tP yazısı yanıp sönüyor ama bir türlü hafızaya almıyor. Kronik midir nedir anlamadım, lastik basınç sensörü söndürme işlemini ekrandan ne yaptıysam bir türlü beceremedim.
Dün bizim sanayideki tanıdık elektrikçiye uğradım, bilgisayara bağladık. OBD cihazı hata kodunu direkt sensör iletişim hatası olarak verdi. Usta tekerlekleri söküp bakmamız lazım dedi, jantın içindeki basınç sensörü üzerindeki piller bitmiş olabilir ya da supap kısmında bir oksitlenme meydana gelmiş olabilir dedi. Hatta bu modellerde bazen ABS beyni üzerinden de veri okuduğu için sistem kararsız kalabiliyormuş. İşin yoksa şimdi durduk yere tekerleri tekrar söktür, sensörün tanesine dünya para istiyorlar.
Daha önce bu araçlarda lastik basınç sensörü söndürme konusunda benzer tecrübe yaşayan var mı? Beyinden bu uyarıyı tamamen kapatabiliyor muyuz yoksa sigorta panelinden falan bu sistemi devre dışı bırakmanın bir yolu var mıdır? Lastik havaları tam olmasına rağmen o turuncu ışığın sürekli gözümün önünde yanması acayip sinirimi bozuyor, acil pratik bir çözüm önerisi bekliyorum.