Geçen hafta bizim 2013 model 1.4 TSI FR Seat Leona (araç şu an 142.000 kmde) biraz ses alalım, o turbo tıslamasını duyalım diye heves edip kaliteli olduğunu düşündüğüm bir açık hava filtresi kiti taktırdım. Filtreyi taktıktan sonra ses gerçekten muazzam oldu, devirlenirken çıkardığı o emiş sesi falan tam istediğim gibiydi. Fakat arabada hemen ertesi gün bir gariplik hissetmeye başladım. Özellikle alt devirlerde bariz bir hantallaşma, gaza basınca bir anlık yığılma ve en önemlisi yol bilgisayarında daha önce hiç görmediğim tüketim değerleri belirdi. Eskiden şehir içi sakin kullanımda 7.2 litre civarı gezen ortalamam, filtreden sonra resmen sapıttı ve 10 litrenin altına inmez oldu. Kafama takılan en büyük soru şu: Açık hava filtresi yakıtı artırır mı, yoksa ben montajda veya parçanın kalitesinde mi bir hata yaptım?
İşin rengi değişince dün sanayideki bizim tanıdık ustanın yanına çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, hata kodlarında doğrudan MAF sensörü (hava akış metre) sinyal hatası ve zengin karışım uyarısı verdi. Usta, filtrenin konumunun yanlış olduğunu, motorun sıcak havasını doğrudan çektiğini ve bu yüzden oksijen sensörü değerlerinin saptığını söyledi. Sıcak hava emdiği için ECU (motor beyni) motoru korumak adına zengin karışıma geçiyor ve silindirlere daha fazla benzin gönderiyormuş. Bir de filtreyi takarken gaz kelebeği etrafındaki bağlantı borularını tam sıkamamışlar sanırım, oradan da kaçak hava alma ihtimali varmış. Usta bunu hemen sök, orijinal filtre kazanına dön yoksa hem cebini yakar hem de motora zarar verirsin dedi ama o sese de o kadar alışmışken hemen pes etmek istemiyorum.
Aramızda bu motor grubunda veya benzer araçlarda bu sorunu yaşayan var mı? Gerçekten açık hava filtresi yakıtı artırır mı yoksa düzgün bir ısı yalıtım sacı yaptırsam, MAF sensörünü temizleyip düzgünce konumlandırsam bu yakıt sarfiyatı normale döner mi? Yazılım (remap) yaptırmadan sadece bu filtreyle gezmek uzun vadede motora zarar verir mi? Tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse çok sevinirim, duruma göre orijinal filtre kazanını geri taktıracağım.