Beyler selam, elimde 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi var, araba şu an 185.000 kmde. Yaklaşık 3 ay önce otobanda giderken birden motor arıza lambası yaktı ve araç çekişten düştü, resmen yığıldı kaldı. Sanayideki kendi ustama götürdüm, bilgisayara bağladık; EGR valfi konumlandırma hatası ve debimetre (hava akış sensörü) arızası verdi. Ustaya kalsa hemen EGRyi iptal edelim, motor beyni üzerinden yazılımla yanıltırız dedi ama ben orijinalliği bozulsun istemedim. Parçayı temizletip geri taktırdım, hata kodunu sildirdik. Aradan iki hafta geçmeden bu sefer de DPF (Dizel Partikül Filtresi) tıkandı uyarısı verdi, araç yine koruma moduna geçti. Gaz pedalına basıyorum ama araba devirlenmiyor, resmen gitmiyor.
Geçen hafta başka bir servise gösterdim, bu sefer de sensör soketlerinde oksitlenme olduğunu, sigorta kutusundan gelen sinyalin bu yüzden sağlıklı iletilmediğini söylediler. EGRyi orijinaliyle değiştirelim desek dünya para, debimetre desen keza öyle, DPF temizliği zaten geçici çözüm oluyor diyorlar. Sanayiye git gel, usta usta gezmekten, her sabah acaba bugün hangi arıza lambası yanacak diye düşünmekten ruh sağlığım bozuldu. Arabayı bu haliyle yaptırıp acilen satmayı düşünüyorum çünkü artık dizelin bu kurum bağlama dertlerinden, yüksek parça maliyetlerinden gerçekten gına geldi.
Yeni bir araç bakmaya başladım ama kafam acayip karışık. Yılda ortalama 15.000 - 20.000 km arası yol yapıyorum, şehir içi-şehir dışı karışık kullanıyorum. Bu sanayi çilesinden sonra yeni araç arayışında dizel mi benzinli mi hibrit mi almalı karar veremiyorum. Hibritlerin batarya ömrü ve şanzıman uyumu nasıldır, benzinli alırsam yakıt ocağıma incir ağacı diker mi? Benzer tecrübeler yaşayan, bu mekanik dertlerden kurtulup rotayı değiştiren arkadaşların tavsiyelerine çok ihtiyacım var.