Geçen hafta ikinci el bir 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi aldım, araç daha 182 bin kmde, içi dışı pırıl pırıl duruyordu. Notere gittik, işlemleri yaparken araç alırken plaka değişikliği ücreti ne kadar olmuş diye bir şok yaşadık, bütçeyi zorlayarak da olsa o masrafı ödeyip plakayı değiştik. Ama asıl bomba noter çıkışı eve dönerken patladı. Otobanda giderken araba birden yığıldı, gaz yememeye başladı ve göstergede motor arıza lambası yandı.
Ertesi gün sabah erkenden bizim sanayideki emektar ustanın yanına çektim arabayı. Bilgisayara bağladık; EGR valfi konum sensörü hatası ve gaz kelebeği sensörü devresinde temassızlık uyarısı verdi. Usta kaputu açıp motor bölümünü incelerken sigorta kutusu civarında ve kablo soketlerinde ciddi bir oksitlenme olduğunu fark etti. Beyin (ECU) soketlerini falan tek tek söküp temizleyici sprey sıktı, kabloları kontrol etti. Tamam, geçici bir temassızlıktır, hallettik deyip arıza kaydını sildi ama dükkandan çıktıktan yarım saat sonra aynı lamba yine yandı ve araba yine gaz yemez oldu.
Şu an ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Hem araç alırken plaka değişikliği ücreti ve noter masrafları yüzünden cepte harcayacak çok bir para kalmadı hem de daha ilk günden böyle can sıkıcı bir arızayla baş başa kaldım. Aranızda bu tarz kronik bir sensör veya tesisat oksitlenmesi sorunu yaşayıp kesin çözüm bulan var mı? EGR valfini direkt değiştirmeli miyim yoksa temizlikle kurtarma şansımız olur mu, ne önerirsiniz?