Araba 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi Trend paket, şu an 184 bin kilometrede. Geçen haftaya kadar tıkır tıkır çalışan kilit mekanizması durup dururken bir sabah aniden sapıttı. Kumandadan kilitleme tuşuna basınca dört kapı birden sorunsuz kilitleniyor, sinyaller yanıp sönüyor ama açma tuşuna bastığımda tık yok. Sadece şoför kapısını manuel olarak anahtarla açabiliyorum, diğer kapılar kilitli kalıyor. İçerideki kilit açma düğmesine basınca da torpido arkasından hafif bir röle sesi geliyor ama merkezi kilit kapıları açmıyor. İşin garip tarafı bagaj kapağı kumandadan sorunsuz açılıyor ama yan kapılarda hiç hareket yok.
Hafta sonu bizim buralardaki sanayiye geçtim, tanıdık bir oto elektrikçi vardı ona gösterdim. Usta hemen kapı kilit motoru yanmıştır dedi kestirip attı ama dört kapının birden aynı anda motorunun yanması bana hiç mantıklı gelmedi. Başka bir dükkana uğradım, o usta da yolcu tarafındaki sigorta kutusu üzerinden bazı ölçümler yaptı. Sigortalarda bir patlak veya gevşeme görünmediğini söyledi fakat ön yolcu kapı eşiğindeki kablo demetinde bir oksitlenme olabileceğini, elektrik akımının kilitlere ulaşmadığını belirtti. Vaktim olmadığı için arabayı bırakamadım, öylece geri döndüm.
İnternette yabancı forumları falan biraz kurcaladım, bu modellerde kronik olarak konfor beyni (GEM modülü) arızası olabiliyormuş. Islanma ya da nem kapma durumunda bu modül saçmalıyormuş ve kapılara tetik göndermiyormuş. Başına daha önce böyle bir durum gelen var mı? Sorun gerçekten konfor beyni kaynaklı mı yoksa basit bir şase veya kablo temassızlığı mıdır? Masrafı ne kadar tutar, İstanbul Anadolu yakasında bu işten gerçekten anlayan nokta atışı teşhis koyacak bir usta tavsiyeniz var mıdır?