Sıkıntım başıma geçen hafta uzun yola çıkarken geldi. Araç 2012 model Fiat Punto 1.3 Multijet, aktif olarak kullanıyorum ve şu an tam 185.000 kmde. Depoyu yola çıkmadan önce gırtlağa kadar doldurdum, otobana çıktım. Yaklaşık 450 km yol gittim, göstergedeki ibre hala milim oynamadı, en tepede çakılı duruyor. Dedim herhalde araba bu sefer koklayarak gidiyor ama içime bir kurt düştü. Sağa çekip kontağı kapattım, biraz bekleyip tekrar açtım, ibre yine en sonda sabit duruyor. En son dayanamayıp ilk petrole girdim, meğer depoda yakıt bitmek üzereymiş, pompa 42 litre yakıt aldı. Neredeyse otobanın ortasında yolda kalıyormuşuz. Yani resmen depo full gösteriyor ama boş geziyoruz piyasada, ne zaman yolda kalacağız belli değil.
Bizim buradaki sanayide her zaman gittiğim oto elektrikçi bir ustaya gösterdim. Bagaj kaportasının altındaki yakıt pompası soketlerine baktı, buralarda zamanla nemden dolayı oksitlenme falan olabiliyor kronik bunlarda dedi. Soketleri söküp temizleyici sprey sıktı, geri taktı ama durum yine değişmedi. Şamandıra deposunun içindeki mekanizma takılı kalmış olabilir, depoyu indirmek veya koltuğun altından sökmek lazım dedi ama o an dükkan çok yoğun olduğu için detaylı uğraşamadı. Benim şüphem acaba gösterge paneli içindeki kadranda mı bir arıza var yoksa depodaki seviye sensörü mü tamamen teslim oldu?
Aracı dün bir de OBD cihazına bağlattım, beyin kısmında yakıt sistemiyle alakalı aktif bir arıza kodu görünmüyor. Sigorta kutusu üzerindeki ilgili sigortaları da tek tek kontrol ettik, orada da bir patlak veya temassızlık bulamadık. Şimdi sormak istediğim, bu model arabalarda yakıt seviye sensörü şamandırayla bütünleşik mi satılıyor yoksa ayrı parça olarak değiştirebiliyor muyuz? Başına daha önce bu tarz bir gösterge kalibrasyon veya şamandıra sorunu gelen var mı, nokta atışı şuraya bak diyebileceğiniz bir yer var mıdır? Yolda kalma korkusuyla gezmekten gına geldi, acil tecrübeli arkadaşların yönlendirmelerini bekliyorum.