Aracım 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi, şu an orijinal 185.000 kmde. Yaklaşık iki haftadır özellikle sabahları motor soğukken 2den 3e geçerken ve bazen de geri vitese takarken ciddi şekilde vites geçişlerinde cartlama sesi duymaya başladım. Debriyaja sonuna kadar basmama rağmen sanki yarım debriyaj yapıyormuşum gibi dişliler birbirine sürtüyor ve o rahatsız edici metal sürtme sesini kabin içine kadar alıyorum. Araba iyice ısınıp şanzıman yağı sıcaklığı normal değerlere ulaştıktan sonra ses biraz azalıyor ama vites yollarındaki o kemikli ve zor geçiş hissi tamamen kesilmiyor. Özellikle yüksek devirli kullanımlarda hızlı vites büyütmek tam bir işkence haline geldi, resmen vites kolu elimde titriyor.
Geçen gün bizim sanayideki şanzımancıya gösterdim. Lifte kaldırıp şanzıman yağı durumuna baktılar, önce yağ özelliğini kaybetmiştir dediler ve orijinal şanzıman yağı ile değişim yaptık. Ancak sorun zerre düzelmedi. Usta en son bunun şanzımanı inecek, 3. vites senkromeç sarısı aşınmış olabilir, açmışken debriyaj çatalı ve baskı balata setini de komple yenilemek gerekir dedi. Tabii şanzıman açılacağı için sadece işçilik bile dünya para tutuyor. Debriyaj alt merkezi hidroliğinde sızıntı olup olmadığını kontrol ettirdim, orada bir oksitlenme veya kaçak görünmedi. Debriyaj üst merkezinde de kaçak yok gibi duruyor ama tam emin olamadık.
Benzer bir durum başına gelen var mı? Yani sorun direkt şanzıman içindeki senkromeç dişlisinden midir yoksa baskı balata debriyaj seti değişimiyle bu durum çözülür mü? Boş yere şanzımanı indirtip sanayi köşelerinde usta kahrı çekmek istemiyorum. Başka bir usta da debriyaj çatalındaki aşınmadan dolayı debriyajın tam ayırmıyor olabileceğini, bu yüzden cartlama yaptığını söyledi. Ankara veya İstanbul içi bu işten gerçekten anlayan, dürüst ve nokta atışı teşhis koyacak bir şanzıman ustası tavsiyesi olan varsa çok makbule geçer.