Geçen hafta uzun yoldan döndükten sonra bizim 2011 model Opel Astra J 1.4 Turbo (şu an tam 184.000 kmde) ertesi gün marşa basınca ekranda çat diye sarı kayma işaretiyle beraber o meşhur uyarıyı verdi. Aracı stop edip tekrar çalıştırınca başta söner gibi oluyor ama 10-15 metre hareket eder etmez ya da direksiyonu hafif sağa sola kırınca hemen arıza lambasını yakıyor. İşin garibi, frene basınca falan pedalda herhangi bir sertleşme veya ABS devreye girme sesi gibi bir şey de gelmiyor. Sadece araba o uyarıyı verdikten sonra sanki kendini biraz kasıyor, hafiften çekişten düşüyor gibi bir his var.
Hemen bizim sanayideki usta tanıdığa götürdüm, bilgisayara bağladık. Cihazda sağ arka teker hız sensörü sinyal hatası ve direksiyon açı sensörü kalibrasyon kaybı gibi iki farklı hata kodu verdi. Usta tekerin arkasındaki ABS sensörü kablolarına, soketlere falan baktı, buralarda nemden dolayı oksitlenme olmuş dedi, sprey sıkıp temizledi ve geri taktı. Beyinden hata kodunu sildik, dükkandan çıktım, 2 kilometre gitmeden ekranda yine aynı uyarı belirdi. İnternette sigorta kutusundaki ESP sigortası gevşeyince veya akü voltajı düşünce de yapar yazmışlar; aküyü ölçtürdüm şarjı gayet iyi, sigortalar da sapasağlam duruyor.
Şimdi kafayı sıyırmak üzereyim, usta belki de direkt ESP beyni değişecek veya tamir olacak diyerek işin içinden çıkmaya çalışıyor ama o parçanın fiyatı malum, durduk yere fahiş seviyede masraf açacak. Boşu boşuna sağlam parçayı da söktürmek istemiyorum. Aramızda daha önce bu sıkıntıyı yaşayıp nokta atışı çözen var mı? Bu kronik bir elektrik/kablo tesisatı problemi midir yoksa gerçekten parça mı değişecek? Gerçekten bu ESP devre dışı uyarısı nasıl düzelir, sanayide hangi ustaya gitmem lazım? Başına gelen arkadaşlar bir yol gösterirse çok sevinirim.