Sitedeki herkese selamlar, başıma çok can sıkıcı bir iş geldi ve sabahtan beri sanayide koşturuyorum. 2011 model Ford Focus 1.6 Trend paket benzin/LPGli bir aracım var, orijinal 185.000 kmde. Geçen sabah işe gitmek için kontağı çevirdim ama araba bir türlü marş almadı. Krank dönüyor, akü canavar gibi basıyor ama motor kesinlikle ateşlemiyor. Dedim herhalde benzin bitti ya da başka bir şey var. Sonra aklıma LPG düğmesine basılı tutarak direkt gazda çalıştırma yöntemi geldi. Düğmeye basılı tutup marş yaptım, araba tık diye tek marşta çalıştı. Şu an araba benzinde çalışmıyor lpg de çalışıyor, resmen çaresiz kaldım ve geçici olarak bu şekilde kullanıyorum.
Hemen tanıdık bir ustanın dükkanına çektim arabayı. Usta direkt senin benzin pompası yanmış dedi. Depoda sürekli çeyrek altında yakıt bıraktığım için pompanın ısınarak yandığını iddia etti. Ama içime sinmediği için başka bir oto elektrikçiye gösterdim. O da benzin pompasının giden elektriğini kontrol etti, arka koltuğun altındaki soketlerde herhangi bir oksitlenme veya temassızlık olmadığını söyledi. Hatta sigorta kutusunu açıp ilgili tüm sigortaları ve röleleri tek tek ölçtü, hepsi sağlam çıktı. İşin daha garip tarafı, araba LPGde giderken düğmeden benzine almaya çalışıyorum, araç anında yığılıyor, gaz yemiyor ve stop ediyor. Sanki motora giden benzin yolu tamamen bloke olmuş gibi.
Elektrikçi usta en son LPG emülatörü veya enjektör tesisatındaki kesici rölelerden şüphelendi. LPG beyni benzinden gaza geçişi yaparken benzin enjektörlerinin sinyalini kesemiyor ya da açık kalıyor olabilir dedi. Bir de yakıt hattındaki basınç valfi veya krank mili sensörü arızası da bunu yapabilirmiş. Kafam iyice bulandı, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Aranızda daha önce bu tarz bir kronik arıza yaşayan oldu mu? Sorun gerçekten benzin pompasından mı kaynaklıdır yoksa LPG beyni veya başka bir sensör mü bu durumu tetikliyor? Sanayide boş yere parça değiştirip masraf etmek istemiyorum, tecrübeli arkadaşlar yol gösterirse çok sevinirim.