Bizim emektar 2012 model Fiat Punto 1.3 Multijet (şu an 185.000 kmde) iki gündür sabahları nazlı marş basıyordu, en son bu sabah anahtarı çevirdiğimde tık sesi bile gelmedi, gösterge panelindeki ışıklar hafifçe sönükleşti ve kadranlar kendi kendine sıfırladı. Belli ki akü bitti vurdurarak çalıştırma zararlı mı diye kara kara düşünürken buldum kendimi. Daha üç ay önce sanayideki bizim elektrikçi Hüseyin Ustaya şarj dinamosu revizyonu yaptırmıştım, o zaman sigorta kutusu üzerindeki ana bağlantılarda ve kablo soketlerinde hafif oksitlenme var temizledim demişti. Acaba diyorum yine o tesisat taraflarından bir kaçak var da aküyü mü sömürdü gece boyunca, yoksa akü tamamen ömrünü mü tamamladı çözemedim.
İşe de geç kalmamak için komşularla bir arkadan ittirelim, ikinci viteste vurdurarak çalıştıralım dedik ama son anda cesaret edemedim. Çünkü bu yeni nesil common rail dizellerde ani yük bindiği için sente atlaması, krank mili sensörü arızası veya direkt motor beyni (ECU) tarafında yüksek voltaj dalgalanmasından kaynaklı ciddi hasar oluşabileceğini internette birkaç yerde okumuştum. Hatta geçen sene iş yerinden bir arkadaşın benzer motorlu aracında vurdurma yaptıktan sonra subap eğdiklerini ve dünya kadar masraf çıktığını söylemişlerdi sanayideki ustalar. Durum böyle olunca sabah riske girmeyeyim dedim, taksiyle geçtim işe ama akşam eve gidince bir şekilde bu arabayı hareket ettirmem gerekecek.
Şimdi sizlere sormak istediğim, bu zincirli 1.3 Multijet motorlarda akü bitti vurdurarak çalıştırma zararlı mı gerçekten, yoksa kulaktan dolma bilgilerle çok mu abartılıyor? Eğer akşam vurdurmayı denersem sente atlama riskini tetikler miyim, yoksa en fazla şarj dinamosu veya marş dinamosu mu zorlanır? Kablo tesisatındaki bypass sigorta elemanlarına veya hassas sensörlere zarar verme ihtimalimiz nedir? Aramızda daha önce bu motor tipinde mecbur kalıp vurdurarak çalıştıran oldu mu, sonrasında başınıza kronik bir arıza açtı mı? Bir el atın da akşam eve gidince ne yapacağıma karar vereyim, duruma göre çekici çağırıp doğrudan sanayiye çektireceğim.