Beyler selam, elimde 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi var, araba şu an 224.000 kmde. Önümüzdeki hafta TÜVTÜRK muayene randevum var ama kafama takılan acayip mevzular var. Geçen hafta yolda giderken bir anda motor arıza lambası yaktı araba. Hemen sanayideki bizim İbrahim ustaya çektim, bilgisayara bağladık. Oksijen sensörü arızası verdi. Usta söktü baktı, soket kablolarında falan hafif oksitlenme varmış, buraları temizleyip geri taktı. Lambayı da söndürdü ama iki gün sonra sabah işe giderken arıza lambası tekrar yandı. EGR valfi de kurum bağlamış olabilir, söküp temizlemek lazım dedi ama vaktim olmadığı için elletemedim. Şimdi bu şekilde motor arıza lambası yanık vaziyette gitsem muayeneden geçebilir miyim? İnternette çok bilgi kirliliği var; kimisi motor lambası ağır kusur diyor, kimisi motor mekanik arızaları hafif kusur sayılıyor diyor. Güncel sistemde muayenede hafif kusurlar nelerdir, bu lamba yüzünden istasyondan geri döner miyim?
İşin diğer boyutu da arabada birkaç ufak tefek kozmetik ve elektrik sıkıntısı daha var. Mesela sağ dikiz aynasının dış plastik kapağında hafif bir çatlak var ama ayna sapasağlam çalışıyor, ayarlanmasında sıkıntı yok. Bir de ön kaputun altındaki sigorta kutusu kapağının tırnağı kırık olduğu için usta orayı gevşemesin diye plastik kelepçeyle tutturmuştu. Bunlar muayene sırasında başıma iş açar mı? Yangın tüpünün de son kullanma tarihi geçen ay bitmiş, bunu değiştirmem şart mı yoksa bu da mı hafif kusura giriyor?
Eğer bu sensör arızası veya sigorta kutusu muhabbetinden dolayı ağır kusur alıp kalacaksam, hafta içi işten izin alıp sanayide ne varsa yaptıracağım. Boşuna muayene harcını yakıp tekrar sıra beklemek istemiyorum. Ama yok eğer bunlar önemsiz detaysa ve hafif kusurla geçiyorsa muayeneden sonra bütçeyi ayarlayıp yaptıracağım. Yakın zamanda muayeneye giren veya bu konularda tecrübesi olan arkadaşlar detaylı bir bilgi verebilirse çok sevinirim. Şimdiden eyvallah.