Elimde 2016 model Volkswagen Passat 1.6 TDI B8 kasa bir araç var, şu an güncel olarak 185.000 kmde. Yaklaşık 14 ay önce aracın boyasını korumak ve o ilk günkü derin parlaklığı yakalamak amacıyla sanayide profesyonel olduğunu iddia eden bir detailing dükkanında pasta cila yaptırıp üzerine seramik kaplama uygulattım. İşlem bittiğinde araba gerçekten boncuk gibiydi, su kaydırması efsaneydi. Uygulamayı yapan usta, fırınlama aşamasında kızılötesi kurutma lambası kullandığını ve bu korumanın en az 3 yıl boyunca kılcal çiziklere ve dış etkenlere karşı dayanacağını söylemişti. Ancak son 2-3 aydır özellikle kaput ve tavan bölgesinde ciddi bir matlaşma başladı, o eski derin parlaklıktan eser kalmadı.
Geçen hafta sol ön taraftan ufak bir sürtme yaşadım ve tamponu hafif kaydırdık. Hem hasarı kontrol etmek hem de sol ön taraftaki park sensörü soketinde temassızlık vardı, onu halletmek için tamponu söktük. Tampon sökülmüşken far yıkama robotunun alt kısımlarındaki elektrik tesisatında ve sensör soketlerinde hafif oksitlenme fark edip sprey sıkarak temizledik. Fakat asıl canımı sıkan şey, tamponun köşelerindeki ve park sensörü yuvalarının etrafındaki seramik kaplama tabakasının resmen pul pul dökülmeye başlamış olması oldu. Boya mikron değerini ölçtüğümüzde de o bölgelerde koruyucu katmanın neredeyse tamamen yok olduğunu gördük. Aracı her zaman ph nötr şampuanla, fırçasız ve çift kova yöntemiyle yıkamama rağmen bu durum canımı çok sıktı.
Şimdi sormak istediğim asıl mevzu şu; bu seramik kaplama ne kadar dayanır gerçekten? Sanayideki usta abi senin aracın boyası sert Alman boyası, uygulanan ürünün ömrü ancak bu kadar, üzerine her 6 ayda bir silis bazlı hızlı cila uygulaman gerekirdi diyerek suçu bana atmaya çalışıyor. Sizce bu durum yüzey hazırlığı yapılırken vernik temizliğinin düzgün yapılmamasından mı kaynaklanıyor, yoksa piyasadaki seramik kaplama ne kadar dayanır sorusunun gerçek cevabı aslında sadece 1 yıl mıdır? Bu tarz bir tecrübe yaşayan veya boya koruma işinden anlayan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.