2011 model Opel Astra H 1.3 CDTI aracım var, şu an 210.000 kmde. Geçen hafta yağmurlu bir günde yoldaki derin bir çukura sertçe girdikten sonra göstergede sarı renkli ABS lambası yandı. İlk başta ara sıra yanıp sönüyordu, çok önemsemedim ama iki gündür kontağı açar açmaz direkt yanıyor ve hiçbir şekilde sönmüyor. Fren pedalında hafif bir titreme hissediyorum ve ani fren yapınca araba kızaklıyor, yani ABS sistemi şu an kesinlikle devreye girmiyor. Bagajdaki sigorta kutusuna kendim baktım, ilgili sigorta sağlam duruyor ama sorunun kaynağını bir türlü çözemedim.
Bizim sanayideki elektrikçi Nuri Ustaya götürdüm, aracı OBD cihazına bağladık. Sağ ön tekerlek hız sensörü hatası verdi. Usta tekeri söküp kabloları kontrol etti, soketlerde oksitlenme olabileceğini söyleyip temizleme spreyi sıktı, arıza kodunu sildi. Dükkandan çıktım, tam 50 metre gitmeden ışık yine cart diye yandı. Tekrar geri döndüm, bu sefer usta ABS beyni gitmiş olabilir, revizyon gerekebilir ya da sensörün bağlı olduğu poryanın komple değişmesi lazım diyerek beni korkuttu. Kafam çok karıştı, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor ve durduk yere büyük masraf açılmasından çekiniyorum.
İşin en can sıkıcı kısmı ise haftaya cumartesi günü TÜVTÜRK randevum var. İnternette araştırma yaparken ABS ışığı neden yanar muayeneden geçer mi diye arattım fakat forumlarda herkes farklı bir şey yazmış; kimi fren sistemi hayati parçadır, ağır kusurla kalırsın diyor, kimi sadece ABS lambası hafif kusur sayılır, geçersin diyor. Aramızda bu arızayı daha önce yaşayıp tecrübe eden ya da yakın zamanda bu şekilde muayeneye giren var mı? Gerçekten kronik bir beyin arızası mıdır yoksa kablolardaki basit bir temassızlık mı, Ankarada bu işten anlayan dürüst bir usta tavsiye edebilir misiniz?