Beyler kafayı yemek üzereyim, 2016 model Opel Astra K 1.6 CDTI aracım var, şu an tam 142.000 kmde. Yaklaşık 3-4 ay önce yüksek hızlarda, özellikle otobanda 110-120 ile giderken frene hafifçe bastığımda direksiyonda ve fren pedalında inanılmaz bir titreme başladı. Sanki ön takım kopacakmış gibi sallanıyor araba. Hemen bizim sanayideki usta arkadaşa götürdüm, Abi diskler yamulmuş, bunları tornalayalım kurtarır dedi. Tornalattık, balataları da sıfırladık. İlk 1-2 hafta her şey çok güzeldi, lokum gibi duruyordu araba. Ama sonra hafiften yine o titreme kendini hissettirmeye başladı ve şu an eski berbat haline geri döndü.
İşin içinden çıkamayınca bu sefer yetkili servisten ayrılma başka bir ustaya gösterdim. Adam diskleri tekrar söktü, bu sefer tornalamak olmaz deyip sıfır kaliteli disk taktırdı. Teker poyrasını temizledi, hatta oradaki ABS sensörü çevresinde hafif bir oksitlenme vardı, onu da sprey falan sıkıp güzelce temizledi. Kaliper pimi ve fren merkezindeki elemanları kontrol etti, sıkışma yok dedi. Ama ne oldu dersiniz? Daha 3.000 km bile yapmadan hafif hafif o pedal titremesi yine başladı. İnternette araştırıyorum ama net bir cevap bulamadım. Fren hidrolik bloktaki bir basınç valfi düzensiz baskı yapıyor olabilir mi de bu meret sürekli sıcak kalıp eğriliyor?
Gerçekten tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum; bu fren diskleri neden yamulur, işin asıl mantığı nedir? Sıfır takılan kaliteli parça 2 ayda nasıl yine aynı hale gelir? Taşıyıcıda mı bir eğri var, jant göbeğinde mi sıkıntı var, yoksa kaliper pistonu mu tam geri çekmiyor anlamadım. Başına gelen, çözebilen varsa bir yol göstersin, sanayiye boşa para dökmekten usandım artık.