2018 model Peugeot 3008 1.6 BlueHDi Allure paket aracım var, şu an orijinal 115.000 kmde. Geçen hafta otobanda normal hızda seyir halindeyken bir anda gösterge panelinde sarı motor arıza lambası ile birlikte UREA ışığı yanıp sönmeye başladı. Hemen ardından bilgi ekranında Hava kirliliğini önleme sistemi arızası: 1100 km sonra marş engellenecek uyarısı çıktı. Aracı hemen sağa çekip stop ettim, biraz bekleyip tekrar çalıştırdım ama uyarı gitmedi. İnternette yaptığım araştırmalarda bu durumun kronik olduğunu gördüm ancak net bir Peugeot 3008 adblue arızası çözümü bulamadım.
Ertesi gün sabah erkenden sanayideki tanıdık bir ustaya gittim. Aracı bilgisayara bağladık; arıza kodlarında NOx sensörü sinyal hatası ve adblue enjektöründe tıkanıklık uyarısı verdi. Usta depoyu komple indirmemiz gerektiğini, muhtemelen adblue beyni soketlerinde oksitlenme oluştuğunu veya basınç pompasının devir daim yapamadığını söyledi. Komple adblue tankı değişimi için işçilik dahil neredeyse 25 bin TL civarı bir masraf çıkardı. Başka bir oto elektrikçiye gösterdim, o da beyni tamir ederiz, enjektörü temizleriz ama 5-10 bin km sonra yine aynı hatayı verir, en temizi yazılımla sistemi kapatmak dedi. Enjektörü söküp temizlettim, hata kodlarını sildirdik ama daha 80 km geçmeden aynı arıza lambaları tekrar yandı ve geri sayım kaldığı yerden devam etmeye başladı.
Şu an ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Adblue sistemini yazılımla iptal ettirirsem muayenede veya ileride motor mekaniğinde başka kronik sıkıntılar yaşar mıyım? Yoksa depoyu komple değiştirmeden, sadece arızalı sensör veya pompa kartı değişimiyle bu işi garantili çözen, bildiğiniz işinin ehli bir usta var mı? Daha önce bu durumla karşılaşıp kalıcı bir Peugeot 3008 adblue arızası çözümü bulabilenler tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.