Beyler selam, elimde 2011 model Ford Focus 1.6 Trend var, şu an 240.000 kmde. Arabadan genel olarak çok memnunum ama geçen gün ruhsatı ve bagajı kurcalarken fark ettim; bizim tüpün süresi dolmuş. Tankın üzerindeki imalat tarihine baktım, 2013 yazıyor. Yani tam 11 sene olmuş takılalı. Önümüzdeki ay da muayene randevum var, şimdiden beni bir stres bastı. İnternette bir sürü farklı şey yazılmış, kafam iyice bulandı. Gerçekten bu LPG tankı tarihi geçerse ne olur, muayenede direkt ağır kusur mu yazıyorlar yoksa hafif kusurla geçme şansımız var mı?
Geçen cumartesi bizim sanayideki tanıdık LPGciye uğradım, arabayı bir bilgisayara bağlattım. Zaten son zamanlarda araba benzinden gaza geçerken hafiften bir silkeliyordu, sanki gazı tam yemiyor gibiydi. Usta önce LPG beyni (ECU) ve MAP sensörü bağlantılarını kontrol etti, buralarda bir sıkıntı görmedi ama gaz kesici valf üzerinde hafif paslanma ve soketlerde oksitlenme tespit etti. Sonra tankın tarihini görünce direkt Abi bu tankın süresi dolmuş, multivalf (şamandıra) da eski tip kalmış, bunu komple değiştirmemiz lazım, yoksa muayeneden geçemezsin dedi. Bana biraz masraf çıkarmak için abartıyor gibi geldi ama işin emniyet boyutu da var tabii.
Şimdi sormak istediğim, sadece tankı değiştirerek bu işten yırtabilir miyim, yoksa ustanın dediği gibi şamandıra ve tesisatın da komple elden geçmesi şart mı? Aramızda yakın zamanda tank değişimi yaptıran ya da tank tarihi bittiği halde muayeneye giren var mı? Ne kadara patlar bu iş bize, muayene öncesi cepten boş yere fazla para çıksın istemiyorum. Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.