Beyler başıma gelen bir mevzuyu anlatıp sizden akıl danışmak istedim, tecrübeli arkadaşlar bir el atsın. Altımda 2014 model 185.000 kmde Ford Focus 1.6 TDCi var. Yaklaşık bir senedir, ne gerek var antifrizli cama suyuna, altı üstü cam temizleyecek diyerek silecek haznesine doğrudan evdeki musluktan doldurduğum çeşme suyunu basıyordum. İlk başlarda hiçbir sorun yoktu ama son iki haftadır silecek kolları çalışmasına rağmen cama bir damla bile su püskürtmüyor. Direksiyonun yanındaki kola basıyorum, silecekler dönüyor ama önceden gelen o ince fıskiye motoru vınlama sesi artık çok derinden ve boğuk geliyor. Bazen de hiç ses gelmiyor, sanki elektrik tamamen kesiliyor.
Geçen gün bizim sanayideki elektrikçi Nuri Ustaya çektim arabayı. Usta önce direksiyon altındaki sigorta kutusunu açtı, silecek sigortası sağlam mı diye kontrol etti. Orada bir sıkıntı görmeyince tamponun altındaki su deposunun oraya ulaştı. Fıskiye motorunun soketlerini söktüğünde bağlantı noktalarında ciddi şekilde oksitlenme ve kireç tortusu biriktiğini gördü. Bana söylediği, çeşme suyunun içindeki kireç zamanla hem fıskiye memelerini tıkamış hem de check valf dediğimiz o geri dönüş valfini tamamen kilitlemiş. Valf tıkanınca motor suyu basmak için kendini zorlamış ve en sonunda sargıları zarar görüp neredeyse yanma noktasına gelmiş. Usta komple silecek motorunun değişmesi gerektiğini, kireçlenen hortumların ve memelerin de tazyikli hava ve özel bir solüsyonla temizlenmesi gerektiğini söyledi. İşçilikle birlikte ciddi bir masraf çıkardı.
İnternette herkes farklı bir şey söylüyor; kimi ben yıllardır çeşme suyu koyarım hiçbir şey olmaz diyor, kimi de asla koymayın sistemi mahvedersiniz diye uyarıyor. Gerçekten cam suyu yerine çeşme suyu konur mu yoksa benim yaşadığım bu kireçlenme ve motor arızası tamamen bu çeşme suyu inadı yüzünden mi oldu? Aranızda benzer bir tıkanıklık veya motor arızası yaşayıp bunu parça değiştirmeden, sirkeyle falan çözebilen var mı? Yoksa mecbur ustanın dediği gibi yeni fıskiye motoru alıp sistemi sıfırlamak tek çare mi? Değerli yorumlarınızı bekliyorum.