Beyler selam, başım 2013 model 185.000 kmdeki dizel Ford Focusla belada. Arabayı alalı daha iki ay oldu, eski sahibi yağını suyunu yeni değiştirdim, kafan rahat olsun demişti ama içim hiç rahat değil. Son bir haftadır sabahları arabayı ilk çalıştırdığımda motordan acayip zincir sesi gibi şıkırtılı bir metal sesi geliyor. Isınınca ses biraz azalıyor ama tamamen kesilmiyor. Geçen gün yolda giderken de anlık olarak ekranda kırmızı yağ lambası göz kırptı, sonra hemen söndü. İşin kötüsü araba bazen çekişten düşüyor gibi oluyor, motorun çalışması da eskisi gibi saat gibi değil, resmen sarsıntılı çalışıyor.
Hemen bizim buradaki sanayiye çektim arabayı, tanıdık bir ustaya gösterdim. Usta bilgisayara bağladı, yağ basınç sensörü arızası verdi önce. Sonra kabloları kontrol ederken soketlerde hafif bir oksitlenme olduğunu gördü, temizleyip geri taktı. Ama usta ses sadece sensörden değil, büyük ihtimalle yağın ömrü bitmiş, özelliğini kaybetmiş ve yağ pompası süzgecini tıkamaya başlamış, bu da eksantrik miline yeterli yağ gitmesini engelliyor dedi. Eski sahibinin ne zaman yağ değiştirdiğini de tam bilemiyoruz tabii, belki de ucuz ve kalitesiz bir yağ koyup geçtiler. Kafama takılan asıl soru şu; bu dizel arabalarda motor yağı değişimi kaç km de yapılır? Ustaya göre normali 10 bin km ama internette bazı forumlarda 15 bin km yazmışlar, hangisi doğru?
Usta şimdi karteri söküp yağ süzgecine bakacak, duruma göre solenoid valf temizliği falan da yaparız dedi. İçindeki yağ çamur gibi olmuş olabilirmiş, eğer öyleyse motoru fena aşındırır diyorlar. Sizce sadece yağ basınç sensörü ve soketteki oksitlenme mi bu lambayı yaktırır, yoksa gerçekten yağın kalınlaşmasından dolayı yatak sarma aşamasına mı yaklaştık? Ve bu araçlarda sağlıklı bir motor ömrü için hakikaten motor yağı değişimi kaç km de yapılır, tecrübeli arkadaşlar bir el atsın, ona göre ustaya komple motoru açtırmayayım. Şimdiden eyvallah.