Geçen hafta pederin yazlığa gittik, yer sıkıntısından dolayı arabayı mecbur koca bir çam ağacının altına park etmek zorunda kaldım. Araç daha 142.000 kmde, hatasız boyasız 2015 model Ford Focus. Yaklaşık 10 gün boyunca orada kızgın güneşin altında yattı araba. Dönerken bir baktım tavan, kaput, ön cam resmen sarımsı yapışkan damlalarla kaplanmış. Hemen yol üstünde bir petrole çekip köpükledim, tazyikli su tuttum ama nafile; yapış yapış duruyor, sanki boyayla bütünleşmiş. Sanayideki kaportacı tanıdığa uğradım, çırağın teki Abi tinerle sileriz hemen çıkar dedi ama cesaret edemedim. İnternette de herkes kafasına göre bir şey yazmış. Kafama takılan en büyük soru şu; bu lanet reçine lekesi boyaya zarar verir mi, verniğin altına işleyip geri dönüşü olmayan bir oksitlenme ya da solma yapar mı?
İşin kötüsü, bu yapışkan zift gibi sıvı sadece kaportada değil, ön camdaki yağmur sensörü yuvasına ve sileceklerin fıskiye valfi üzerine de gelmiş. Silecekleri çalıştırınca o bölgeyi tam temizleyemiyor, sensörün çalışmasını etkiler mi diye de tırsıyorum. Kaportadaki lekeleri çıkarmak için kil barı, gaz yağı ya da izopropil alkol kullanın diyenler var ama aracın boyası tamamen orijinal olduğu için kaporta boya mikron değerini bozacak, vernik katmanına zarar verecek bir işlem yapmaktan çok korkuyorum.
Daha önce bu dertten muzdarip olan, boyaya ve plastik trimlere zarar vermeden bu pisliği tamamen söküp atan birisi var mı aranızda? Sanayideki ustalar direkt getir pasta cila yapalım modundalar ama sırf bunun için orijinal verniği inceltmek istemiyorum. Kimyasal çözücüler mi daha mantıklı yoksa profesyonel bir detailing dükkanının yolunu mu tutmalıyım? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.