2016 model Renault Megane 4 Touch paket aracım var, şu an 142.000 kmde. Geçen hafta otobanda giderken durup dururken ekranda lastik basınç uyarısı yandı. Hemen emniyet şeridine çekip lastikleri gözle kontrol ettim, görünürde bir şey yoktu. En yakın benzinciye girip havaları kontrol ettim, hepsi 32-34 PSI civarındaydı. Hepsini nizami şekilde 34 PSI değerine eşitledim ama paneldeki o gıcık sarı arıza lambası bir türlü sönmedi. Direksiyondaki yol bilgisayarı tuşlarından set etmeye çalışıyorum, ekranda lastik basıncı öğretiliyor yazısı çıkıyor, normalde bastığımda bip sesi gelip işlemin bitmesi lazım ama ekrandaki o uyarı gitmiyor. Ne yaptıysam lastik basınç sensörü söndürme işlemini gerçekleştiremedim, ekrandaki hata sürekli orada duruyor ve canımı sıkıyor.
Dün bizim buradaki sanayiye çektim arabayı, tanıdık bir elektrikçi ustaya gösterdim. Bilgisayara bağladı, sol ön tekerlekteki jantın içinde bulunan lastik basınç sensörü pilinin bitmiş olabileceğini veya frekans göndermediğini söyledi. Duruma emin olmak için kaputun altındaki sigorta kutusu üzerinden ilgili sigortaları kontrol etti ama orada bir sıkıntı bulamadı. Sonra yan dükkandaki başka bir usta geldi, bu kasalarda direkt jantta sensör olmadığını, ABS sistemi üzerinden tekerlek dönüş hızına göre dolaylı ölçüm yapıldığını iddia etti. Hatta sol tekerlek sensör kablosunun soketinde oksitlenme olabileceğini, bu yüzden beynin tekerlek devrini yanlış okuyup hata verdiğini söyledi. Kafam iyice karıştı; biri jantın içinde sensör var diyor, diğeri ABS sensöründen okuyor diyor. OBD cihazı ile arıza kodunu siliyoruz, dükkandan çıkıp 100 metre gitmeden lamba yine paneli turuncuya boyuyor.
Daha önce bu araçlarda benzer bir durum yaşayan, bu illet lastik basınç sensörü söndürme olayını kesin olarak çözebilen var mı? Gerçekten jantın içinde fiziksel bir sensör var mı yoksa sistem tamamen ABS beyni üzerinden mi çalışıyor? Boşu boşuna janttan lastiği söktürüp sensör aramayalım. Değerli tecrübelerinizi ve çözüm önerilerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.